2. jul 2024 12:52

Za tri meseca projekta prerade ostataka hrane smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za tri meseca projekta prerade ostataka hrane smanjene emisije štetnih gasova za 16 tona

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Emisije štetnih gasova smanjene su za 16 tona za tri meseca koliko je trajao projekat prerade hrane radi dobijanja zelene energije, koje su sprovele Ujedinjene nacije za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić rekla je novinarima nakon predstavljanja rezultata projekata da je otpad od hrane na globalnom nivou veliki problem, imajući u vidu da od ukupne količine komunalnog otpada, 45,6 odsto je upravo biorazgradivi otpad - a to je otpad od hrane.

"To je otpad koji nastaje u toku same pripreme hrane i isto tako nakon konzumacije oni ostaci koji su veliki problem jer oko 90 odsto od toga završi na deponijama", rekla je Dokić u prostorijama Ujedinjenih nacija u Beogradu.

Ministarstvo zaštite životne sredine ima nameru da reguliše ovu oblast tako što će izmeniti zakon o upravljanju otpadom, kazala je Dokić.

"Pre nego što pristupimo zakonskim izmenama, bilo je važno da sprovedemo ovaj pilot projekat koji upravo treba da nam pomogne, na koji način najbolje da regulišemo kako samo sakupljanje, tako i tretman ovog otpada", istakla je ona.

Ona je objasnila da bi otpad koji je prerađen tokom projekta, završio na našim deponijama.

"To je jako veliki problem kada znamo da to dovodi do velikog zagađenja, a isto tako predstavlja izuzetno veliki resurs, zato što upravo od toga otpada mi smo uspeli da preko biogasnih postrojenja snabdemo naš sistem dodatnom električnom energijom. Prema tome radi se o jednom izuzetno velikom potencijalu", rekla je državna sekretarka.

Kako je najavila, plan za naredni period je da se pronađe način da se svi ugostiteljski objekti, ali i domaćinstva, budu deo sistema koji prerađuje hranu u svrhu dobijanja električne energije.

"Ono što mi u narednom periodu hoćemo da uradimo jeste da vidimo na koji način ćemo da uključimo sve ugostiteljske objekte, uključujući i naše domaćinstva, koje će imati mogućnost da odvajanjem ovog otpada dođu do komposta, koji dalje mogu da koriste, a preko ugostiteljskih objekata, kada taj otpad završi u biogasnim postrojenjima, da dođemo do jedne zelene energije koje je izuzetno potrebne našem energetskom sistemu", objasnila je.

Direktorka održivog poslovanja u Delta Holingu Tijana Koprivica rekla je da smatra da je taj projekat pokazao da je to pravi put da se očisti naša zemlja i da se smanje količine organskog otpada na deponijama i da se smanje količine emisije štetnih gasova.

"Veoma je važno da se i ostali privredni subjekti, posebno hoteli, restorani, pridruže u pravilnom zbrinjavanju otpada od hrane, jer evo mi smo samo za tri meseca uspeli da smanjimo emisije štetnih gasova za čak 16 tona", navela je Koprivica.

Objasnila je da su u projektu učestvovali hoteli Crowne Plaza, Hotel Radisson i kongresni centar Sava Centar, koji su otpad od hrane koji se stvara prilikom pripreme hrane i koji se stvara nakon konzumiranja, predali kompaniji Esotron koja je od toga otpada preradom stvorila biogas koji služi kao obnovljivi izvor energije.

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a Fabricio Andreuci kazao je da su inicijative poput ove važne da bi se unapredio uticaj na životnu sredinu i smanjile posledice koje u vidu emitovanja gasova sa efektom staklene bašte.

"Ova inicijativa može da dovede do stvaranja zelene energije u obliku biogasa, a važno je i za poljoprivredni sektor zbog toga što se kompost može koristiti kao đubrivo", naveo je on.

Dodao je da je UNDP radi na 65 projekata vezanih za cirkularnu ekonomiju, a da je do sada uloženo 2,8 miliona dolara na cirkularnu ekonomiju .

"I zaista želim da apelujem na inovatore iz Srbije da se prijave na naše izazove u oblasti cirkularne ekonomije, a u okviru projekta 'Evropska Unija za zelenu agendu u Srbiji' ", istakao je on.

(Kraj) avu/lol