5. jul 2024 11:54

U NSZ dodeljene odluke o subvencijama za samozapošljavanje za 356 nezaposlenih

Izvor: TANJUG

podeli vest

U NSZ dodeljene odluke o subvencijama za samozapošljavanje za 356 nezaposlenih

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD, 5. jula (Tanjug) - U beogradskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) danas su dodeljene odluke o subvencijama za 356 nezaposlenih koji su konkurisali za meru samozapošljavanja. Oni su prema rečima direktora NSZ Milana Bosnića, dobili po 300.000 dinara, a osobe sa invaliditetom po 330.000 dinara.

"Od 356 nezaposlenih koji su dobili subvencije devetoro je romske nacionalnosti, a 11 su osobe sa invaliditetom. Sredstva koja dobijaju su bespovratna", rekao je on.

Dodao je da su dobitnici iz Beograda, ali da se ovaj program sprovodi u celoj državi.

"Veoma mi je drago što su oni prepoznali da je država tu za njih, kada im treba pomoć i da znaju da je Nacionalna služba tu da im pomogne, počevši od obuka kako da naprave biznis planove, do mentorstva. Ovo je veoma lep program koji donosi rezultate i mi ćemo nastaviti da ga sprovodimo", istakao je on.

Naveo je da ovaj program nije jedini, da je Nacionalna služba kroz više projekata na usluzi i poslodavcima i nezaposlenima. Pozvao ih je da prate kako mogu da iskoriste programe koje Nacionalna služba za zapošljavanje nudi, kao što su subvencije za obuke, za doškolovanje i za zapošljavanje novih radnika.

Bosnić je pojasnio da su svi koji su aplicirali za subvencije, morali proći obuku za pravljenje biznis plana i bavljenje preduzetništvom i da su na osnovu postavljenih kriterijuma dobijali bodove a da su najbolji dobili sredstva. Jedna od dobitnica sredstava Dragana Pejović je rekla da će uz pomoć novca od Nacionalne službe početi da radi kao preduzetnik u sektoru veza i zlatoveza.

"To je zanat koji odumire, ali pokušaću da održim ovu tradiciju, da prenesem znanje na mlade generacije i da im pokažem tehniku veza. Imam i udruženje "Dve moje zlatne ruke" i nadam se da ću uz pomoć ovog novca da ga unapredim", rekla je ona.

Dodala je da joj podrška NSZ puno znači za nabavku materijala, pravljenje veb sajta i slično.

"Dugo sam nezaposlena. Ja sam u kategoriji nezaposlenih žena starijih od 50 godina kojima baš nije lako da dođu do novog posla", rekla je ona.

Subvenciju je dobio i Marko Lazić iz Mladenovca a kako je kratko rekao novinarima novac će mu pomoći u pokretanju privatnog biznisa u građevinarstvu.

"Ovih 300.000 mnogo znači kada se nema početni kapital", rekao je on.