5. jul 2024 16:08

Đedović Handanović i Hil o saradnji SAD i Srbije u energetskom sektoru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović i Hil o saradnji SAD i Srbije u energetskom sektoru

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristoferom Hilom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, saopštilo je resorno ministarstvo.

Đedović Handanović je na sastanku izjavila da su ulaganja u obnovljive izvore energije jedan od stubova energetske tranzicije i da je do 2030. godine moguće ostvariti ciljeve, uz efikasno sprovođenje investicija i javnog i privatnog sektora.

"Projekat izgradnje jednog gigavata solarnih elektrana, zajedno sa baterijskim skladištima, koji će biti realizovan sa strateškim partnerom, konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija Hyundai Engineering, jedan je od prioritetnih projekata u sektoru OIE jer će ovaj kapacitet, kad bude završen, značajno unaprediti proizvodni portfolio EPS-a", navela je Đedović Handanović.

Ona je dodala da se uskoro očekuje završetak Prethodne studije opravdanosti za RHE Đerdap 3, a da tehničke i ekonomske analize treba da pokažu koji su optimalni kapaciteti buduće hidroelektrane.

"Sa zaključcima studije ćemo upoznati i rumunsku stranu, a preliminarne analize pokazuju da nema negativnog uticaja na rad postojećih HE Đerdap 1 i HE Đerdap 2", kazala je ministarka.

Đedović Handanović je ocenila da je značajna tehnička pomoć koju SAD pružaju energetskom sektoru Srbije kroz različite projekte koje sprovodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Prema njenim rečima, u gasnom sektoru, nakon puštanja u rad gasne interkonekcije sa Bugarskom, čija izgradnja je završena za 12 meseci, Srbija namerava da nastavi povezivanje sa susedima, a prioritet su gradnja gasnih interkonekcija sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, koje treba da doprinesu većoj energetskoj sigurnosti, kao i diversifikaciji izvora snabdevanja.

Hil je rekao da je vidljiv napredak koji je ostvaren u različitim delovima energetskog sektora Srbije u prethodnom periodu, a posebno u delu diversifikacije snabdevanja prirodnim gasom.