8. jul 2024 11:05

Čadež: Narednih dana Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom otvoriće vrata Afrike za domaće firme

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Narednih dana Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom otvoriće vrata Afrike za domaće firme

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Najviši predstavnici Srbije i Egipta potpisaće narednih dana u Kairu Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između dve zemlje, najavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je naglasio da će taj sporazum privrednicima iz Srbije omogućiti nove poslovne šanse na afričkom kontinentu.

Čadež je za Pink rekao da će kao rezultat dobrih odnosa najviših zvaničnika dve države i privreda, prvo biti organizovan Ženski poslovni forum u Kairu na kojem će učestvovati srpske preduzetnice.

Nakon tog poslovnog susreta, kako je dodao, u glavnom gradu Egipta, održaće se i veliki poslovni forum Srbija - Egipat na kojem će učestvovati oko 60 predstavnika domaćih kompanija.

Predsednik PKS je podsetio i na značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom.

"Srbija ima šta da ponudi. Treba biti realan, radi se o dve ekonomije koje su različite, ali postoje stvari gde već vidimo prve rezultate. Oba sporazuma su veoma brzo ispregovarana i ona su, plod rada, ali i fenomenalnih odnosa koje politički lideri imaju", rekao je Čadež i podsetio da se sa Kinom pregovaralo o svakom od 10.000 proizvoda (tarifnih brojeva).

Prema njegovim rečima, tržište Egipta će biti veoma zanimljivo tržište za one koji proizvode voće, ali će Sporazum sa tom zemljom biti značajan za naše uvoznike određenih sirovina koje ćemo sada dobijati po povoljnijim cenama.

Čadež je najavio i da će se na jesen u Egiptu otvoriti zajednička fabrika domaće kompanije "Sigma" i jedne egipatske kompanije koji će praviti sredstva za dezinfekciju za celo afričko tržište.

"Kada proizvodite u Egiptu, otvorena su vam vrata čitave Afrike", naglasio je predsednik PKS.

Dodao je da će i kompanija "Neomedika" krenuti da pravi reagense sa egipatskim partnerom, kao i da "Eliksir" radi na velikoj investiciji u sektoru fosfata, a naša "Agromehanika" već uspešno sarađuje sa tim tržištem.

"Sporazum o slobodnoj trgovini je okvir koji treba ispuniti, sada je vreme da se traže i nađu dobri partneri i da se radi", poručio je Čadež.

On je kazao i da je pored SST sa Kinom i Egiptom, daljem nastavku ulaganja u startap ekosistem, za ekonomiju Srbije od suštinske važnosti i razvoj putne i železničke infrastrukture.

Čadež je ukazao i na značaj savremenih ekoloških tehnologija koje se danas primenjuju pri ekspolataciji sirovina, poput litijuma, i da takva iskustva razvijenih zemalja možemo primeniti i kod nas.

Govoreći o značaju razvoja srpskog startap ekosistema, predsednik PKS je pozvao sve startape da se do 25. jula prijave na javni poziv za besplatno učešće i izlaganje na "Web Summit 2024 Serbia Island" u Lisabonu.

"Lisabonski veb samit je praktično najveći tehnološki događaj u svetu više od 15 godina", rekao je Čadež i naveo da je Srbija prepoznata kao tehnološki hab Jugoistočne Evrope.

Kako je naveo, naš startap ekosistem sada je vredan oko 1,2 milijarde evra i porastao je 66 odsto samo za godinu dana.

Čadež objašnjava da će svima koji se prijave biti obezbeđena četvoromesečna obuka sa domaćim i svetskim ekspertima, kako da strukturiraju startap i svoj proizvod, odnosno, kako da od ideje dođu do proizvoda i tržišta.

Dodao je da se sve detaljne informacije mogu naći na sajtu websummit.rs i cdt.org.rs.