8. jul 2024 15:17

Martinović: Ovogodišnji rod maline podbacio, realno je da dođe do povećanja cene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović: Ovogodišnji rod maline podbacio, realno je da dođe do povećanja cene

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

ARILJE - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović danas je održao sastanak sa predstavnicima Udruženja peroizvođača maline "Vilamet" kao i sa nekoliko većih otkupljivača crvenog zlata i tom prilikom rekao da je rod maline ove godine podbacio, prema nekim pokazateljima, čak i za 50 odsto i da je realno da dođe do povećanja cene.

Sastanak je trajao dva i po sata.

"Bilo je različitih cena u opticaju, 300, 350 i 400 dinara. Nije realno da ja sad izlazim sa nekim konkretnim ciframa, ali realno je, jer maline jednostavno nema u očekivanim količinama, da dođe do korigovanja cene na više. Koliko će to biti moramo videti imajući u vidu i kretanje cene maline na evropskom tržištu pošto nismo mi jedini koji se bave proizvodnjom ovog voća", rekao je Martinović.

Kako kaže, prvobitni dogovor je bio da početna cena bude 250 dinara za kilogram maline, a s obzirom na to da je ovogodišnji prinos prilično loš, ne samo u Srbiji već i u Poljskoj i Ukrajini, realno je da u narednom periodu dođe do povećanja cene maline.

"Razgovarali smo o tome da li postoji mogućnost da se poveća početna otkupna cena maline. Takvi ekonomski indikatori postoje i mi ćemo u toku sledeće sedmice ogranizovati još jedan sastanak u Arilju. Videćemo kakve su cene na evropskom tržištu i onda ćemo ponovo otvoriti tu temu koja je važna, pre svega za proizvođače i da vidimo da li postoji prostor da se ta početna otkupna cena poveća”, rekao je ministar Martinović.

On je rekao da više od 50 odsto maline koja se ubere u Srbiji ide u izvoz i da se nalazimo u evropskoj i svetskoj areni u kojoj se to voće prodaje, kao i da je nezahvalno u ovom trenutku govoriti o konkretnoj ceni.

"Ja sam objasnio velikim hladnjačarima koji u velikim količinama izvoze malinu da malinarstvo za Vladu Srbije nije samo grana privrede. Za nas je to i demografija i bezbednost. Činjenica da se malina proizvodi u zapadnoj Srbiji, da se naslanjamo na Bosnu i Hercegovinu, za nas malinarstvo predstavlja jednu stratešku granu poljoprivrede i nastojanje države da zadrži mlade ljude na selu, u Arilju, Ivanjici, Požegi, da ne idu svi u Beograd i da nam se ne isprazni ovaj deo zemlje", kazao je ministar.

On je ukazao na potrebu da se održavaju sastanci kao što je ovaj kako bi se povratilo poverenje u državu, kao i da između proizvođača i otkupljivača maline mora postojati razumevanje kako proizvodnja maline ne bi zamrla.