10. jul 2024 09:22

Mali: Litijum je ogromna šansa, od nas zavisi da li ćemo da iskoristimo priliku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Litijum je ogromna šansa, od nas zavisi da li ćemo da iskoristimo priliku

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je litijum važan jer bez njega nema ni mobilnih telefona ni električnih automobila i da kada se govori o litijumu u Srbiji ne govori se samo o rudniku već o celom lancu vrednosti, koji uključuje otvaranje fabrike baterija i fabrike električnih vozila, što bi godišnje donosilo 10 do 12 milijardi evra.

"Taj lanac bi praktično donosio 16 odsto BDP-a", rekao je on za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Dodao je da od nas zavisi da li ćemo da iskoristimo priliku koju imamo i naveo da se otvara diskusija o pozitivnim i negativnim stranama, te da će ekološki standardi biti prioritet.

Mali je istakao da se radi o ogromnoj šansi za razvoj, možda najvećoj koju imamo i istakao da je on važan kao što je polovinom prošlog veka bila važna nafta.

"Zamislite da Saudijska Arabija ili Emirati nisu iskoristili taj potencijal, koji se zvao nafta, gde bi oni danas bili", ukazao je on.

Govoreći o odluci Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda o uspešnom završetku treće revizije stendbaj aranžmana sa Srbijom, istakao je da je da je ovo veoma važna i lepa vest za građane i dodao da je Srbija svaki cilj koji je postavljen u aranžmanu ispunila.

"Bitno je da MMF daje mišljenje da smo na pravom putu. Možda dođemo do 3,8 odsto rasta, možda i do 4,0 odsto rasta. To je uspeh kada gledamo dešavanja i izazove u svetu", istakao je Mali.

Napomenuo je da Srbija ima rekordno malu nezaposlenost i rekordnu zaposlenost u Srbiji, da je NBS kupila još pet tona zlata, tako da sada imamo 46 tona zlata, a da na računu ima 700 milijardi dinara.

"Vodimo računa o svakom dinaru, ulažemo u puteve i pruge. Dobro je da to primećuje MMF. Objektivno se sagledavaju stvari. Ima dosta izazova u svetu, globalnih. Mi smo spremni da ako bude kriza da možemo da reagujemo", rekao je Mali.

Prokomentarisao je vest da 10 toplana u Srbiji uvodi obnovljive izvore energije.

"Vodimo računa o običnim građanima. Zamislite da se Bogatić umesto kotlarnice poveže na geotermalne izvore. Imate odmah čistiji vazduh. Sitne stvari pokazuju kako brinemo o ljudima, ali i krupni projekti koje radimo", rekao je on.