10. jul 2024 21:44

Aleksandra Mikata: Samo do maja Beograd posetilo pola miliona gostiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Mikata: Samo do maja Beograd posetilo pola miliona gostiju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Zaposlena u Turističkoj organizaciji Beograda (TOB) Aleksandra Mikata istakla je danas da Beograd ima specifičan duh, ali i bogatu ponudu raznih sadržaja zbog čega ga je samo do maja posetilo pola miliona turista.

Prema njenim rečima, srpska prestonica živi non-stop i dodaje da njoj čak i leti ne postoji zanimljivije mesto od Beograda.

"Recimo, ovog leta prvo je da su se pojavili novi kafići, koji nemaju skoro nijedno mesto za sedenje, nego dva, tri kvadrata i samo prodaju piće, a pojavile su se i ulične žurke", navela je ona za Tanjug.

Ona ističe da su otvoreni i brojni muzeji, ali na potpuno drugačiji način.

"Recimo, preporučujem koncerte u muzejima, kao što su Narodni muzej, Muzeju istorije Srbije, koji su i besplatni", napominje Mikata.

Dodaje da Beograd, zapravo, leti ima mnogo besplatnih mogućnosti, možda i više nego tokom godine.

"Narodni muzej je otvoren čak i za decu i ima nekoliko radionica, a svake nedelje, bar po jednu i naravno sve je besplatno", kaže ona.

Ističe i da ima mnogo novih pešačkih tura.

"Eto, spomenula bih ’crvene fenjere’. Meni je to vrlo bila zanimljiva tura, jer kakav je to grad koji nema javnu kuću, a Beograd je imao i pre 200 godina. Imamo i hotel koji se čak i ponosi time što je nekada bio na tom mestu javne kuće. Ima čak i takvo ime. Šalu na stranu, to je u stvari jedna socijalna priča o tome da je Beograd mislio o zdravlju žena čak i pre sto godina. Znači da smo bili metropola", kaže Mikata.

Ona napominje da je oživela i Beogradska tvrđava.

"Planetarijum takođe ima veoma zanimljiv program, a biće nekoliko piknika u Donjem parku, uglavnom vikendom, a da ne zaboravimo i observatoriju, i Zvezdarsku šumu, to je divno mesto za ovakve dane.

Dodaje i da Jugoslovenska kinoteka od ponedeljka otvara bioskop pod otvorenim nebom na krovu zgrade Vojske Srbije, a da će ih biti još nekoliko ove godine.

Prema njenim rečima biće puno džeza, poput festivala u Botaničkoj bašti.

"Biće mnogo koncerata, poput nastupa Eda Širana, ali i matineji su izuzetno popularni", navodi Mikata.

Ističe da zbog toga naša privreda radi trostruko.

"U smislu da imate jutarnju kafu sa izlaskom sunca, pa onda imate dnevne varijante, onda kreće zalazak sunca, pa onda noćni provod, napominje zaposlena u TOB-u.

Prema njenim rečima, Beograd ima zvanično 8.200 kafana, kafića, restorana, a možda i više, a nijedan se ne zatvara, veća samo niču novi.

"Svi vole Skadarliju, iako je nama pomalo dosadna, ali pogledajte subotom, svaki restoran ima po tri-četiri orkestra i sve je puno", kaže ona.

Ističe kao zanimljivost da Beograd sada ima i stranu kuhinju i to veoma dobru, pa postoje, pored ostalih, i gruzijski, japanski, korejski i ko zna koliko ruskih restorana.

"Jednostavno, to je Beograd. I nije ni čudo zašto smo imali više od pola miliona gostiju samo do maja, a recimo hrvatski turisti potrošili su više kod nas, nego mi kod njih. Nadam se da će taj trend i ostati, jer zaista Beograd živi i pulsira i sezona ne prestaje", poručuje zaposlena u TOB-u.