12. jul 2024 14:43

Kineska spoljna trgovina u prvoj polovini 2024. dostigla novi maksimum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineska spoljna trgovina u prvoj polovini 2024. dostigla novi maksimum

Foto: Chinatopix via AP, File/

PEKING - Kineska spoljna trgovina je u prvoj polovini 2024. dostigla novi maksimum i time dodatno podstakla privredni oporavak zemlje, pokazali su danas objavljeni podaci kineske Generalne uprave carina (GAC).

Kako se navodi, obim kineske trgovine robom je u prvih šest meseci ove godine porastao za 6,1 odsto međugodišnje na 21,17 biliona kineskih juana, odnosno na 2,97 biliona dolara, pri čemu je kineski izvoz porastao za 6,9 odsto, a uvoz za 5,2 odsto.

Posmatrajući navedene brojke, analitičari smatraju da je pozitivan trend u spoljnotrgovinskoj razmeni Kine dodatno učvršćen, prenosi Sinhua (Xinhua).

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmene Kine je u drugom kvartalu 2024. porastao za 7,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je znatno više od rasta od 4,9 odsto u prvom kvartalu ove godine i rasta od 1,7 odsto u četvrtom kvartalu 2023.

GAC je saopštio da je spoljna trgovina robom nastavila da se poboljšava kako u kvalitetu tako i u kvantitetu, što doprinosi uzlaznom trendu privrede.

Najveći trgovinski partneri Kine su Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN), Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.