14. jul 2024 09:05

Stanić: Poljoprivredni proizvodi se značajno oslobađaju carina u trgovini sa Egiptom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stanić: Poljoprivredni proizvodi se značajno oslobađaju carina u trgovini sa Egiptom

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije izjavio je da će se, zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, koji je juče potpisan, oko 16.000 proizvoda uvoziti i izvoziti između dve zemlje bez carina.

Stanić je za RTS rekao da se radi na diverzifikaciji spoljne trgovine Srbije, imajući u vidu da smo mi najviše orijentisani na tržište EU, ali da je tamo niska tražnja.

"Mi verujemo da to nije samo što se trgovine tiče, nego da će i naše firme da otvore svoja postrojenja u Egiptu, koji je veoma značajna afrička privreda“, istakao je Stanić.

Prema njegovim rečima, što se tiče poljoprivrednih proizvoda značajno se ide na oslobađanje carina, dok će se kod industrijskih proizvoda ići na period od 10 godina prilagođavanja.

Dodaje da je egipatsko tržište u razvoju i da naši proizvodi samim tim mogu da budu konkurentni.

Stanić kaže da je dosadašnja razmena sa Egiptom relativno skromna i navodi da je prošle godine bilo nekih 88 miliona razmene, ali da je, ako se pogledaju slični sporazumi koji su do sada potpisivani, uvek dolazilo do naglog rasta razmene, što se očekuje i sa Egiptom.

Stanić je rekao da će voće koje se kod nas proizvodi lakše izvoziti, ali da će i voće koje se proizvodi u Egiptu biti jeftinije.

"Egipat je ogromna zemlja, ima mnogo mineralnih resursa koje izvozi - energenti, fosfati, soli. Proizvodi koji se uvoze u Srbiju koristiće kao imputi za dalju preradu kod nas i doprinose manjim troškovima proizvodnje i povećavaju konkuretnost naše privrede“, naveo je Stanić.

On objašnjava da kada investirate na teritoriju Egipta, vama je dostupno celokupno afričko tržište, koje nije razvijeno a koje ima povećanje broja stanovnika.

Stanić dodaje da sa potpisanim sporazumima iz Egipta možemo dobiti srednje i niže kvalifikovanu radnu snagu za poljoprivredu, građevinu, saobraćaj.