23. oktobar 2024 21:18

Šmihal: Profit od zamrznute ruske imovine ići će za najvažnije finansijske potrebe

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šmihal: Profit od zamrznute ruske imovine ići će za najvažnije finansijske potrebe

Foto: Pool via AP/Leon Neal

KIJEV - Sredstva dobijena od SAD, kao i drugih zemalja G7 i EU u iznosu od 50 milijardi dolara, biće iskorišćena za najvažnije finansijske potrebe Ukrajine 2025. godine, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

"Ovo je deo zajedničkog paketa podrške zemalja G7 i EU u ukupnom iznosu od 50 milijardi dolara. Sredstva će biti prikupljena korišćenjem profita od zamrznute ruske imovine. Ove nedelje su slične odluke usvojile i EU i Velika Britanija. Zahvaljujući ovoj pomoći, naši saveznici stvaraju čvrst temelj za ekonomsku i finansijsku stabilnost Ukrajine", naveo je Šmihal na Telegram kanalu.

On je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na podršci.

"Ovo je važna investicija u bezbednost Evrope i celog sveta", naglasio je on.

Kako je ranije preneo Ukrinform, američka vlada je pristala da izdvoji svoj deo od 20 milijardi dolara za veći kredit G7 za Ukrajinu, koji će biti obezbeđen pod garancijom dobiti od zamrznute imovine Ruske Federacije.

Kredit G7 za Ukrajinu: SAD izdvajaju 20 milijardi dolara

Američka vlada je pristala da svoj deo od 20 milijardi dolara izdvoji za veći kredit G7 za Ukrajinu, koji će biti obezbeđen pod garancijom profita od zamrznute imovine Rusije, saopštila je američka ministarka finansija Dženet Jelen na sastanku u Vašingtonu sa ukrajinskim kolegom Serhijem Marčenkom.

"G7 namerava da Ukrajini obezbedi kredit od 50 milijardi dolara do kraja ove godine. A SAD će se pridružiti G7 kako bi Ukrajini dale kredit od 20 milijardi dolara, koji će biti otplaćen prihodima iz ruskih sredstava", napomenula je Jelen, prenosi Ukrinform.

Prema njenim rečima, to znači da će za svoj "nelegalni rat biti prinuđena da plati Rusija, a ne američki i evropski poreski obveznici".

S tim u vezi, ministri finansija SAD i Ukrajine potpisali su zajedničku izjavu kojom se utvrđuju namere SAD u vezi sa ciljanim izdvajanjem sredstava za podršku Ukrajini.