10. februar 2023 19:12

Sindikat železničara Velike Britanije odbio ponudu poslodavaca za povećanje plata i najavio nastavak štrajka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sindikat železničara Velike Britanije odbio ponudu poslodavaca za povećanje plata i najavio nastavak štrajka

Foto: AP Photo/Gene J. Puskar, File

LONDON - Najveći sindikat železničara Velike Britanije odbio je danas najnovije ponude železničkih kompanija za povećanje plata i najavio nastavak štrajkova koji sporadično traju od prošlog leta.

Nacionalna unija železničkih, pomorskih i transportnih radnika (RMT) saopštila je da je odluka doneta nakon "temeljnih" konsultacija sa 40.000 zaposlenih u železnici, prenosi Rojters.

"Poruka koju smo dobili od naših članova je da odbijemo ove loše ponude", rekao je generalni sekretar RMT Mik Linč, dodajući da obećanja nisu ispunila očekivanja u pogledu visine zarade, sigurnosti posla ili uslova rada.

Udruženje zaposlenih u transportu (TSSA), koje predstavlja mašinovođe, saopštilo je da će hiljade radnika glasati o ponudama svojih poslodavaca, ali nije zvanično preporučilo da njegovi članovi prihvate ili odbiju ponude.

Grupa za železničku isporuku (RDG), koja predstavlja železničke operatere, navela je da su putnici i članovi RMT-a bili "duboko razočarani" jer je sindikat odbio ponudu bez glasanja punopravnih članova.

Stotine hiljada radnika, od kojih mnogi iz javnog sektora, štrajkovale su širom Velike Britanije tokom protekle godine tražeći povećanje plata u jeku najveće inflaciju u poslednje četiri decenije.