24. februar 2023 19:25

SAD od sredine marta uvode carinu od 200 odsto na uvoz ruskog aluminijuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD od sredine marta uvode carinu od 200 odsto na uvoz ruskog aluminijuma

Foto: Shutterstock.com/RHJPhtotos, ilustracija

VAŠINGTON - Bela Kuća je danas saopštila da će SAD od 10. marta uvesti tarifu od 200 odsto na obrađeni aluminijum i njegove derivate proizvedene u Rusiji.

Kako navodi Rojters, SAD će od 10. aprila primenjivati carinu od 200 odsto na uvoz rude aluminijuma proizvedene u Rusiji, što se može uporediti sa zabranom uvoza.

''Predsednik Bajden je stavio kao prioritet ublažavanje efekata ruske invazije na domaće industrije koje su kritične za našu nacionalnu bezbednost, a to uključuje američku industriju aluminijuma'', navodi se u saopštenju američkog ministarstva trgovine.

Oko 6 odsto svetskih zaliha aluminijuma proizvodi ruska kompanija Rusal, navodi agencija.

''Uvodeći ove tarife, mi uskraćujemo Rusiji važno tržište za njen aluminijum, dok stajemo u odbranu američkih radnika. Nastavljamo da se zalažemo za sankcije kao najefikasnije sredstvo za vladu da preduzme akciju protiv Rusije i izjednači uslove za američke proizvođače'', dodaje se u saopštenju.

Sankcije američkog ministarstva finansija protiv Rusala iz 2018. godine zamrzle su najveći deo izvoza te kompanije, paralisale njen lanac snabdevanja i uplašile kupce.

Nakon što je objavljeno da će SAD uvesti nove tarife, cene aluminijuma, ključnog za transportnu i građevinsku industriju, pale su za 2,5 odsto na 2.337 dolara po toni, dok su ranije bile na 2.321 dolara.

Malo je verovatno da će tarife značajno zaoštriti tržište aluminijuma u Sjedinjenim Državama, jer ta zemlja uvozi samo mali procenat aluminijuma iz Rusije, prema navodima Rojtersa.

Američki uvoz rude aluminijuma i legura iz Rusije iznosio je 191.809 tona, ili otprilike 4,4 odsto od ukupno više od 4,4 miliona tona prošle godine, u poređenju sa 8,9 odsto u 2018. i 14,6 odsto u 2017, prema Trejd Data Monitoru.