1. maj 2023 13:07

Svetska banka predstavila novu metodologiju za merenje poslovne klime

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svetska banka predstavila novu metodologiju za merenje poslovne klime

Foto: Shutterstock.com/ christianthiel.net

VAŠINGTON - Svetska banka (SB) danas predstavlja novu metodologiju za merenje poslovne klime u 180 zemalja, nazvanu "Spremni za biznis".

Svetska banka je u septembru 2021. godine odustala od projekta "Bavljenje biznisom" zbog saznanja da su pojedini zvaničnici SB vršili pritisak na zaposlene da koriguju podatke u korist Kine.

Nepravilni podaci su podigli indeks poslovne klime i u drugim zemljama kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Azerbejdžan, podseća britanska agencija.

Prvi rezultati merenja po novoj metodologiji će biti objavljeni u proleće 2024. godine i obuhvatiće ekonomije 54 zemlje u Aziji, Latinskoj Americi, Evropi, na Bliskom istoku i u Podsaharskoj Africi, prenosi Rojters.

Naredni izveštaj, koji će obuhvatiti više zemalja, biće objavljen u naredne dve godine, nakon što Svetska banka prečisti svoju metodologiju.

Prema saopštenju SB, metodologija "Spremni za biznis" predstavlja poboljšanje ranijeg projekta "Bavljenje biznisom".

Svetska banka obećava da će novi projekat biti više uravnotežen i transparentniji.

"Moramo da osiguramo integritet podataka, to je glavna stvar", rekao je vođa novog projekta Norman Loajza.

On je dodao da će SB objaviti sve podatke koji su prikupljeni za ovaj projekat, što nije bio slučaj kod "Bavljenja biznisom".

"Uzećemo u obzir ne samo perspektivu privatnog preduzetnika, već i perspektive radnika, potrošača i drugih učesnika tržišta. Na primer, zanimaće nas bezbednost radnika, ekološka održivost i konkurencija na tržištu", naveo je Loajza.