18. jul 2023 12:58

IEA: Moguća nova kriza u Evropi bez isporuka ruskog gasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

IEA: Moguća nova kriza u Evropi bez isporuka ruskog gasa

Foto: Shutterstock.com/Aunging, ilustracija

PARIZ - Zemlje Evropske unije su se dobro pripremile za nadolazeću grejnu sezonu, ali je uprkos tome moguće da u Evropi nastane nova kriza bez isporuka ruskog gasa, navodi se u novom redovnom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Stručnjaci IEA smatraju da su evropske zemlje uspešno smanjile zavisnost od ruskog gasa i pripremile se za zimu, ali grejna sezona će proći glatko samo ako temperature budu umerene i ako ne dođe do prekida snadbdevanja tečnim gasom (LNG), navodi se u izveštaju.

Kako navodi agencija, rezerve gasa u skladištima EU sada su 60 odsto veće od petogodišnjeg proseka, a njihov nivo popunjenosti trebalo bi da dostigne 90 odsto do početka avgusta i 100 odsto do sredine septembra.

To će omogućiti Evropi da pristupi početku grejne sezone sa zalihama na nivou od 90-95 odsto, čak i ako Rusija potpuno prekine snabdevanje u narednim nedeljama, ali to ne garantuje da neće doći do problema.

Ako zime bude topla i svi dobavljači LNG gasa ispune svoje ugovorne obaveze, nivo popunjenosti skladišta će ostati iznad 50 odsto čak i do kraja grejne sezone, ali postoji i drugi scenario.

"Hladna zima bi mogla da izvrši značajan pritisak na gasno tržište. Ako snabdevanje tečnim gasom ostane na prošlogodišnjem nivou, skladišta će biti popunjena samo 25 odsto, a u slučaju smanjenja isporuka, rezerve mogu da padnu i ispod 20 odsto", dodaje se u izveštaju.

Kada rezerve gasa u skladištima padnu ispod granice od 30 odsto, sposobnost izvlačenja gasa iz njih je tehnički smanjena zbog pada pritiska u rezervoarima, napominju analitičari IEA.

Sve to može na kraju da dovede do osetnog poskupljenja gasa u Evropi i nestabilnih isporuka ovog energenta, zaključuje se u izveštaju.