18. jul 2023 14:44

Šefica MMF-a: Slabi izgledi za globalni ekonomski rast, inflacija i dalje visoka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šefica MMF-a: Slabi izgledi za globalni ekonomski rast, inflacija i dalje visoka

Foto: AP Photo, Pool/Lewis Joly

GANDINAGAR, Indija - Srednjoročni izgledi za globalni ekonomski rast su i dalje slabi, izjavila je danas šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva, na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G20 u indijskom Gandinagaru.

Skrenula je pažnju na pad aktivnosti u sektoru proizvodnje i izrazila zabrinutost zbog velike razlike u ekonomskom bogatstvu država, ukazujući da ugrožene zemlje sve više zaostaju, navodi se na sajtu MMF-a.

Globalna ekonomija je pokazala određenu otpornost, tvrdi šefica MMF-a, pošto je globalni rast uprkos uzastopnim šokovima i brzom rastu kamatnih stopa, ostao na "pozitivnoj teritoriji".

Inflacija je počela da pada, ali je i dalje previsoka, a bazna inflacija se i dalje drži uprkos značajnom pooštravanju monetarne politike, rekla je Georgieva.

Navela je da posebno brine povećanje cena hrane i đubriva, posebno za domaćinstva sa niskim primanjima.

Šefica MMF-a je upozorila da bi inflacija mogla da duže vreme ostane na visokom nivou, a prema njenim rečima, dodatnu opasnost predstavlja fragmentacija globalne ekonomije, koja bi mogla da negativno utiče na ekonomski rast.