19. septembar 2023 10:31

Planirani godišnji skup SB i MMF biće održan u Marakešu od 9. do 15. oktobra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Planirani godišnji skup SB i MMF biće održan u Marakešu od 9. do 15. oktobra

Foto: Shutterstock.com/ christianthiel.net

VAŠINGTON - Svetska banka i  MMF doneli su odluku, zajedno sa marokanskim vlastima, da se u toj zemlji koju je pogodio  zemljotres 8. septembra održi ranije planirani godišnji skup u Marakešu, od 9. do 15. oktobra.

"Od razornog zemljotresa u Maroku 8. septembra, Svetska banka i MMF radili su u bliskoj saradnji sa marokanskim vlastima i timom eksperata kako bi temeljno procenili kapacitete Marakeša da bude domaćin godišnjih sastanaka 2023", saopštio je MMF.

Saopštenje su zajedno potpisali čelnici Svetske banke i MMF, Adžaja Banga i Kristalina Georgieva, kao i ministarka ekonomije i finansija Kraljevine Maroko Nadia Fettah Alaoui.

Kako je navedeno, procenjeno je da planirani sastanci u okviru godišnjeg skupa u Marakešu neće poremetiti vitalne napore za pomoć i rekonstrukciju, kao i da se može osigurati  bezbednost učesnika.

U saopštenju se napominje da će skup biti organizovan tako da ne ometa pružanje pomoći toj zemlji, uz poštovanje žrtava i marokanskog naroda.

U ovom veoma teškom trenutku, verujemo da godišnji sastanci, takođe, pružaju priliku međunarodnoj zajednici da stane uz Maroko i njegov narod, navodi se u saopštenju.

MMF i Svetska banka poručuju da će ostati posvećeni tome da osiguraju bezbednosti svih učesnika.