14. novembar 2023 13:50

IEA: Potražnja za naftom će ove godine porasti na 102 miliona barela dnevno

Izvor: TANJUG

podeli vest

IEA: Potražnja za naftom će ove godine porasti na 102 miliona barela dnevno

Foto: Shutterstock.com/Engineer studio, ilustracija

PARIZ - Svetska potražnja za naftom će ove godine porasti za 2,4 miliona barela dnevno (bpd) na ukupno 102 miliona bpd, navodi se u danas objavljenoj prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Ključni faktor rasta je Kina, pošto će njena potražnja ove godine porasti za 1,8 miliona bdp, ističe se u izveštaju na sajtu te organizacije

IEA je revidirala naviše svoju prethodnu, oktobarsku prognozu, kada je predviđala rast globalne potražnje za naftom za 2,3 miliona bpd.

Agencija sa sedištem u Parizu je, takođe, podigla svoju procenu rasta potražnje za naftom u 2024. godini na 930.000 bpd, dok je u oktobru očekivala rast za 900.000 bpd.

Rast potražnje za naftom u 2024. godini će biti za skoro dve trećine manji nego u tekućoj godini, ali će uprkos tome ukupna globalna potražnja sledeće godine porasti na rekordnih 102,9 miliona bpd, ističe se u izveštaju.

Svetska potražnja za naftom i nadalje prevazilazi očekivanja uprkos tome što je zabrinutost za globalnu ekonomiju "možda opravdana", naglasila je IEA.