31. januar 2024 20:01

Vlada Portugalije odobrila hitnu novčanu pomoć za poljoprivrednike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlada Portugalije odobrila hitnu novčanu pomoć za poljoprivrednike

Foto: Shutterstock.com/Alex Traveler, ilustracija

LISABON - Privremena vlada Portugalije odobrila je danas sredstva zu hitnu pomoć poljoprivrednicima u vrednosti od 500 miliona evra, što uključuje smanjenje poreza na dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredi za 55 odsto i dodatnih 120 miliona evra za podršku organskoj i mešovitoj poljoprivredi.

Mere, najavljene nakon sastanka sa predstavnicima najveće poljoprivrednog udruženja u zemlji CAP, ispunjavaju samo neke od zahteva, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da vlast u Portugaliji pokušava da izbegne masovne proteste poljoprivrednika poput onih u Francuskoj i drugim zemljama Evrope.

Međutim, brojna manja udruženja, čiji članovi smatraju da njihovi zahtevi nisu adekatno zastupljeni, najavili su proteste za sutra ujutro.

''Poljoprivrednici će 1. februara, sa početkom u 6 sati ujutro, krenuti na puteve Portugalije sa svojom poljoprivrednom mehanizacijom da se bore za ljudsko pravo na adekvatnu hranu, za poštene uslove i vrednovanje sektora'', saopšteno je iz Građanskog pokreta za poljoprivredu.

CAP, koji predstavlja 280.000 farmera i koji se ranije žalio da vlada smanjuje pomoć organskoj i mešovitoj poljoprivredi, saopštio je ranije danas da ''kako bi se očuvala nacionalna stabilnost, CAP neće sprovoditi nikakve protestne akcije u Portugaliji dok se ne uspostavi nova vlada'' nakon zbora 10. marta.