13. februar 2024 15:47

Evropska komisija odobrila izuzetak od pravila da se deo obradivog zemljišta ostavi na ugaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija odobrila izuzetak od pravila da se deo obradivog zemljišta ostavi na ugaru

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BRISEL - Evropska komisija (EK) je danas odobrila delimični izuzetak od pravila zajedničke poljoprivredne politike (CAP) koja obavezuju poljoprivrednike u Evropskoj uniji da deo obradivog zemljišta ostave na ugaru.

Zemljište na ugaru je obradivo zemljište na kojem se ne sprovodi poljoprivredna proizvodnja.

Evropski poljoprivrednici će, umesto obaveze da četiri odsto obradive površine svog zemljišta ostave na ugaru, moći da ispune zahteve Evropske unije ako na sedam odsto svog obradivog zemljišta uzgajaju useve koji vezuju azot, kao što su sočivo, grašak ili pasulj ili postrne useve, eventualno oboje.

Uredba stupa na snagu sutra i primenjivaće se retroaktivno od 1. januara do 31. decembra 2024. godine, objveljeno je na vebsajtu Evropske komisije.

"Ova mera nudi fleksibilnost poljoprivrednicima, a istovremeno ih nagrađuje za njihov ključni rad na pokretanju bezbednosti i održivosti hrane u Evropskoj uniji", izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je najavila da će Evropska komisija uskoro izneti još predloga kako bi se smanjio pritisak na evropske poljoprivrednike.