8. mart 2024 13:44

Georgijeva: Bila bi mi čast da i u narednih pet godina budem na čelu MMF-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Georgijeva: Bila bi mi čast da i u narednih pet godina budem na čelu MMF-a

Foto: AP Photo, file/Jose Luis Magana

VAŠINGTON - Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva izjavila je danas da će joj biti čast da i u drugom petogodišnjem mandatu bude na čelu te globalne finansijske institucije ako bude imala podršku.

Georgijeva je u intervjuu za Rojters navela da je juče dugo razgovarala sa guvernerom Bugarske narodne banke koji ju je pitao da li će i dalje biti na čelu MMF-a ako bude nominovana.

Guverner je, prema njenim rečima, tada istakao da njenu kandidaturu podržavaju kao evropske zemlje, tako i druge razvijene privrede, ali i tržišta u razvoju.

"Moj odgovor je da, ako postoji široka podrška širom sveta među članicama MMFa, biće mi čast da nastavim da služim ", naglasila je Georgieva.

Ona je uporedila Međunarodni monetarni fond sa "stabilnim brodom koji prolazi kroz nemirne vode" i dodala da bi bila zahvalna članstvu u slučaju da je ponovo izaberu da bude "kapetan tog broda".

Sadašnji mandat Georgijeve na čelu MMF-a ističe 30. septembra.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je prošle nedelje pohvalio rad Kristaline Georigijeve, navodeći da je uradila "odličan posao" i da će Francuska podržati njenu kandidaturu za drugi mandat.

Ova podrška je izuzetno važna s obzirom na to da je evropske zemlje tradicionalno imenuju kandidata za šefa Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Rojters.