5. jun 2024 14:38

Amerika spremna da pozajmi Ukrajini 50 milijardi dolara ako EU produži sankcije Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Amerika spremna da pozajmi Ukrajini 50 milijardi dolara ako EU produži sankcije Rusiji

Foto: Shutterstock.com/Virrage Images, ilustracija

VAŠINGTON  - Sjedinjene Američke Države spremne su da obezbede Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara, otplaćen od profita zamrznute imovine Ruske Federacije, pod uslovom da Evropska unija produži sankcije protiv Rusije na neodređeno vreme, navodi Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na dokument EU.

Tačni uslovi zajma, kao što su rok otplate ili kamatna stopa tek treba da se utvrde, a za sada nije jasno ni da li će Vašington dati Kijevu zajam direktno ili preko posrednika, prenosi Komersant.

Kako se navodi, Vašington razmatra izdavanje zajma pod uslovom da imovina ruske centralne banke u EU ostane zamrznuta "sve dok Rusija ne pristane da plati štetu nanetu Ukrajini".

U igri je i druga opcija koja podrazumeva da bi Evropska unija zajedno sa zemljama članicama Grupe sedam (G7) omogućila bilateralne zajmove Ukrajini koje bi bile "podržane profitom od zamrznute ruske imovine".

Navedena varijanta pomoći za Ukrajinu predviđa da EU iskoristi sredstva iz svog zajedničkog budžeta.

Za takav korak je potrebna saglasnost svih država članica koja nije zagarantovana zbog mogućeg veta mađarskog premijera Viktora Orbana i uzdržanosti nekih drugih država EU, ističe britanski list.