3. jul 2024 18:30

Aleksandar Novak: Rusija spremna da nastavi isporuke gasa u EU preko Ukrajine, odluka na Kijevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Novak: Rusija spremna da nastavi isporuke gasa u EU preko Ukrajine, odluka na Kijevu

Foto: The State Duma, Lower House of the Russian Parliament Press Service via AP/

MOSKVA - Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je danas da budućnost tranzita ruskog gasa u zemlje Evropske unije (EU) preko teritorije Ukrajine zavisi od toga da li je Kijev spreman da nastavi isporuke posle 2024. godine, kada ističe aktuelni tranzitni sporazum.

"Tranzit preko ukrajinske teritorije zavisi od Ukrajine. Oni imaju svoja pravila. Zavisi od njihovih želja. Rusija je spremna za snabdevanje", rekao je potpredsednik vlade odgovarajući na pitanje o budućnosti isporuka ruskog gasa u zemlje EU preko ukrajinske teritorije.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko u martu je rekao da ta zemlja neće obnoviti ugovor sa Gaspromom posle 31. decembra.

Predsednik ukrajinske energetske kompanije Naftogas Aleksej Černišov je u oktobru prošle godine takođe odbacio produženje ugovora sa Rusijom.

Lideri Rusije i Kine dali instrukcije da se gas isporuči što pre

Lideri Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping dali su danas instrukcije nadležnim kompanijama dve zemlje da se dogovore o uslovima isporuke gasa preko Snage Sibira 2, "što je pre moguće", rekao je Novak.

Sastanak predsednika Rusije i Kine održan je danas u Astani na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), prenosi Interfaks.

Novak nije precizirao moguće smernice za potpisivanje ugovora ili početak isporuka.

Putin je u Astani imao i bilateralni sastanak sa predsednikom Mongolije Ukhnaginom Hurelsukom.