9. avgust 2023 16:34

Bertolini posetio Aleksinac, zadovoljan saradnjom lokalne samouprave sa EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bertolini posetio Aleksinac, zadovoljan saradnjom lokalne samouprave sa EU

Foto: Tanjug/video

ALEKSINAC - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini posetio je danas Aleksinac, gde je obišao je zelenu pijacu, rekonstruisanu sredstvima EU i održao sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Kako je rekao, veoma je radostan što je prvi put u poseti Opštini Aleksinac i pozitivno iznenađen načinom na koji se sprovode projekti u okviru saradnje lokalne samouprave i EU.

 

"Prvi utisak kada dođem u manje opštine poput Aleksinca je da treba da bude veće prisustvo države i vlade na nivou regiona i lokala. Mnogo je potreba na lokalnom nivou, a mi ne možemo da pomognemo svima podjednako. Neophodno je da se država i vlada uključe više", rekao je Bertolini.

Naveo je i da je neophodno je da postoji i regionalna razvojna politika, koje trenutno nema, što je, prema njegovim rečima, preduslov za pomoć i razvoj lokala.

Obilazeći zelenu pijacu u Aleksincu, Bertolini je ocenio da mu sve izgleda dobro, čisto, da je krov na mestu i da ima dovoljno prostora za sve.

 

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević podsetio je da je vrednost projekta rekonstrukcije zelene pijace iznosila 190.000 evra, od čega je EU donirala nešto manje od 150.000 evra.

Radičević je najavio i projekat obnove ustanove za odmor i rekreaciju dece u Lipovcu, vredan 618.000 evra, od čega je 345.000 evra donacija EU.

"Od ove godine smo ponovo pokrenuli inicijativu da sva deca na teritoriji opštine Aleksinac od prvog do četvrtog razreda borave u Lipovcu besplatno, odnosno o trošku opštine. Treba im obezbediti samo malo bolje i kvalitetnije uslove, pošto je zgrada dosta stara i pravo je vreme za rekonstrukciju. Time ćemo obezbediti da imaju komfornije uslove, a samo osoblje se stara o tome da bude ugodan boravak deci", naveo je Radičević.

 

Bertolini je na sastanku sa predstavnicima organizacija civilnog društva rekao, smatra da je izuzetno važno da civilno društvo na lokalu priča sa EU direktno, kako bi EU mogla da razume sa kojim se izazovima suočava.

"Proces pristupanja Srbije EU nije puk birokratski proces, odnosno nije proces koji uključuje samo centralnu vlast. Sve više postoji i javlja se razumevanje da deo tog procesa treba i moraju da budu i lokalne samouprave, lokalne zajednice i civilno društvo na lokalu, jer taj proces donosi više demokratije i više učešća građana u donošenju ključnih odluka za živote građana", naveo je Bertolini.

 

Menadžerka EU resurs centra za civilno društvo u Srbiji Bojana Džulović rekla je da je jedna od glavnih vrednosti projekta kojim se vodi decentralizacija.

"Život građana na lokalu, rad organizacija na lokalu i neformalnih grupa je naš prioritet. Želimo da vas čujemo, šta su izazovi sa kojim se susrećete i koje preporuke imate da nam date", rekla je Džulović.