4. novembar 2023 11:10

Dom kulture u Bobovu renoviran uz podršku EU, svečanom otvaranju prisustvovao Nikola Bertolini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dom kulture u Bobovu renoviran uz podršku EU, svečanom otvaranju prisustvovao Nikola Bertolini

Foto: TANJUG/EU INFO MREŽA/ Dragana Udovicic

SVILAJNAC - Meštani svilajnačkog sela Bobovo su uz podršku Evropske unije, koja je preko programa EU PRO Plus obezbedila više od 190.000 evra, dobili potpuno renovirani Dom kulture i mesto za okupljanje te bogatiji kulturni i društveni život, saopštila je danas EU Info mreža.

"Kultura je spona koja povezuje sve nas, naše pretke i buduće naraštaje, i jedan je od najvažnijih principa EU. Ovaj kulturni centar je mnogo više od same zgrade i cigli, jer je ovo mesto koje spaja prošlost, sadašnjost i budućnost i ujedno način da čuvamo naše kulturno nasleđe“, rekao je juče šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini na svečanom otvaranju Doma kulture u Bobovu.

Rekonstrukcija objekta izgrađenog 1947. godine je obuhvatila sanaciju fasade, zamenu spoljašnje i unutrašnje stolarije, podova i instalacija, izgradnju kotlarnice kao i renoviranje bine.

„Bobovo je drugo po veličini selo u opštini, ali selo kome posvećujemo punu pažnju. Rekonstruisali smo dom zdravlja, osnovnu školu, završavamo vodovodnu mrežu a planiramo da radimo na kanalizacionoj mreži. Sada smo uz podršku Evropske unije rekonstruisali i Dom kulture da deca i mladi imaju mesto da vežbaju i okupljaju”, rekao je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

On je istakao da se rezultati uspešne saradnje i prijateljstva sa EU vide na svakom koraku u opštini.

Projekat u Svilajncu je jedan od 37 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro šest miliona evra kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.