25. januar 2024 06:38

EU pokrenula javno-privatni savez za borbu protiv organizovanog kriminala

Izvor: TANJUG

podeli vest

EU pokrenula javno-privatni savez za borbu protiv organizovanog kriminala

Foto: Shutterstock.com/sashk0, ilustracija

ANTVERPEN - Evropska unija je zajedno sa lučkim vlastima država članica pokrenula novi javno-privatni savez za jačanje stručnosti, bolje informisanje i dodelu pomoći za borbu protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja droge.

Ovaj savez je sklopljen u trenutku kada su zaplene kokaina u EU dostigle rekord, sa više od 300 metričkih tona zaplenjene droge na godišnjem nivou, navodi se uzvaničnom saopštenju EU, prenosi Rojters.

"Evropa ima ogroman problem organizovanog kriminala i mi znamo da je droga osnovni izvor prihoda", izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson na konferenciji za novinare u belgijskoj luci Antverpen u kojoj je policija prošle godine zaplenila rekordnih 116 tona kokaina.

Belgijska ministarka unutrašnjih poslova Aneli Verlinden je istakla da je Evropa sa sopstvenom i snažnom mrežom za borbu protiv krijumčarenja narkotika jedini uspešan pristup.

U EU, skoro 70 odsto svih zaplena droge izvrše organi lučke carine, ukazala je načelnica Evropola Katrin De Bol i potvrdila da je ilegalna trgovina drogom i dalje najveće kriminalno tržište u Evropi.

Evropski zvaničnici su saopštili da su lučke kompanije žrtve ovog problema, kao i njihovi radnici kojima prilaze kriminalci, vrbuju ih i prete im.

Partnerstvo, koje takođe uključuje saradnju sa Evropolom i Evrodžastom, izdvojiće 200 miliona evra za pomoć carini EU i podršku lučkim vlastima.