1. februar 2024 16:07

Mojsilović razgovarao sa predsedavajućim Vojnog komiteta EU: Situacija na KiM nestabilna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mojsilović razgovarao sa predsedavajućim Vojnog komiteta EU: Situacija na KiM nestabilna

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Milan Mojsiović razgovarao je danas sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Robertom Brigerom i o situaciji na Kosovu i Metohiji, koju je Mojsilović ocenio kao nestabilnu i nepredvidivu.

Briger boravi u trodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje se, pored Mojsilovića, sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Miloš Vučevićem.

Srbija vidi Kfor kao jedinu legitimnu oružanu formaciju u našoj južnoj pokrajini, od koje se očekuje da striktno i nepristrasno sprovodi svoj mandat i omogući bezbedno okruženje za sve, a pre svega za građane srpske nacionalnosti, rekao je Mojsilović Brigeru koji na njegov poziv boravi u trodnevnoj poseti Srbiji.

Breger je tokom posete Generalštabu Vojske Srbije, s Mojsilovićem razgovarao i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, kao i o ukupnim međusobnim odnosima, s težištem na angažovanju Vojske Srbije u aktivnostima u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Na sastanku je izuzetno pozitivno ocenjeno angažovanje pripadnika Vojske Srbije u vojnim operacijama EU i pozdravljeno opredeljenje za proširenje tog angažovanja upućivanjem štabnog oficira u misiju u Mozambiku, kao i učešće u borbenoj grupi Evropske unije "Helbrok" i u projektu "Jedinstveno evropsko nebo", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Mojsilović je naveo da je Vojska Srbije posvećena jačanju vojne saradnje sa EU u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, uz puno poštovanje vojne neutralnosti Srbije, ocenjujući da je ta saradnja obostrano korisna.

Tokom posete Srbiji, predsedavajući Vojnom komitetu EU održaće predavanje na Univerzitetu odbrane i obići Centar za mirovne operacije Vojske Srbije.