30. jul 2024 14:41

Arbutina: Izložba u Prebilovcima prvi korak ka memorijalnom centru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Arbutina: Izložba u Prebilovcima prvi korak ka memorijalnom centru

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD  - Stalna izložbena postavka "Prebilovci 1941" biće otvorena 5. avgusta (20:00) u Domu kulture "Sveti kralj Milutin" u Prebilovcima, najavio je danas v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina na konferenciji za novinare.

Arbutina je rekao da je izložbena postavka prvi korak, pokušaj stvaranja od Prebilovaca memorijalnog centra, i da će predstaviti najvrednije artefakte koji govore o jednom od najsvirepijih zločina protiv srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata.

Prema njegovim rečima, hrvatske i muslimanske ustaše su od 4. do 6. avgusta 1941. godine na najsvirepije načine ubile preko stotinu dece, kao i žene i starce u hercegovačkim Prebilovcima, koje spada "među najstradalnija sela u okupiranoj Evropi".

Naglasivši da se zločin u Prebilovcima pripada onima koji se izdvajaju "po bestijalnom načinu ubijanja i monstruoznosti", Arbutina je rekao i da je od 1.004 stanovnika Prebilovaca, rat je preživelo 176, od čega svega nekoliko devojčica i dečaka

Arbutina je podsetio da je srpski narod u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj "bio podvrgnut genocidnoj politici koja je dolazila iz Zagreba" i režima poglavnika Ante Pavelića.

Posetioci izložbe će moći da vide "potresan eksponat" repliku stolice silovane, mučene i ubijene učiteljice Stane Arnaut (1909-1941), a biće predstavljena srpska zastava kojom su 1990. i 1991. bili pokrivani sanduci sa posmrtnim ostacima žrtava iskopanih iz zabetoniranih jama u Hercegovini.

Prema njegovim rečima, na izložba sadrži 22 panoa sa fotografijama i dokumentima, svedočanstvima, istorijskim izvorima i ustaškim dokumentima, čime će biti ispričana cela priča predratnim i ratnim Prebilovcima, a izložbu prati i dvojezički srpsko-engleski katalog.

Autori stalne izložbene postavke su istoričari Arbutina, viši kustos Muzeja žrtava genocida Jasmina Tutunović Trifunov, kao i Predrag Lozo i Dragoslav Ilić iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, dok je autor postavke programski direktor Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević.

Arbutina je rekao da postavka, između ostalog, postavlja pitanje "da li je to zlo umrlo 1945. godine ili je još uvek živo" i da li danas postoje "političke ideologije koje dovode do uništavanja drugih naroda".

Podsetivši da su 1992. godine hrvatske snage "drugi put ubili pretke" Prebilovčana miniravši crkvu i mošti mučenika, Arbutina je rekao da je deo moštiju položen 2015. godine u ponovo izgrađenom pravoslavnom hramu.

Kako je najavljeno, svečanom otvaranju izložbene postavke "Prebilovci 1941" prisustvovaće potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin i ministar inormisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, nekadašnji direktor Muzeja žrtava genocida, i drugi državni i crkveni velikodostojnici.

Arbutina je naveo da je poziv upućen i gradonačelniku obližnje Čapljine, kao i predstavnicma međunarodne zajednice.