15. april 2023 12:02

Virtualna izložba Lica Stare planine od 18. aprila u Parobrodu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Virtualna izložba Lica Stare planine od 18. aprila u Parobrodu

Foto: PROMO

BEOGRAD - Virtualna izložba fotografija Ivana Hadži Zdravkovića Sose (1952-2013) "Pareidolia - Lica Stare Planine" biće otvorena 18. aprila od 18:00 do 19:30 časova u Ustanovi kulture "Parobrod", najavili su organizatori.

"Izložbu čine fotografije kora drveta zabeleženih objektivom umetnika tokom njegovih boravaka na Staroj planini. Fotografije su predstavljene u digitalnoj formi i putem NFT tehnologije u virtuelnom prostoru Metaverza", kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, posetioci će na otvaranju biti u prilici da pomoću VR naočara posete izložbu u virtuelnom svetu i da kao avatari komuniciraju između sebe.

Izložba je deo programa Beogradskog meseca fotografije i njome se obeležava desetogodišnjica od smrti niškog televizijskog i filmskog snimatelja Hadži Zdravkovića.

Kreativni tim izložbe čine Ivana Ehrensvärd, Ljudmila Đukić, i Jelena Macanović, dok je za izradu izložbe u virtuelnom svetu zaslužan VR.ALL.ART tim.

Nakon otvaranja izložbe, Ivana Ehrensvard će održati predavanje o osnovama NFT-a, problemima koje je ova tehnologija rešila u svetu digitalne umetnosti i mogućnostima koje pruža umetnicima.

Ovo je prvo od četiri predavanja na temu NFT sveta u domenu umetnosti i fotografije, koji će biti održani u okviru predavačkog programa "Beogradskog meseca fotografije", a slede u "Parobrodu" izlaganja Vitomira Jevremovića 20. aprila, Nataše Parezanović i Irine Anđelić 24. aprila i Jovan Tišma i Jovana Nedeljković 26. aprila.