19. maj 2023 15:02

Jovica Begojev proslaviće dve decenije umetničkog rada ulogom u baletu "Žizela"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovica Begojev proslaviće dve decenije umetničkog rada ulogom u baletu "Žizela"

Foto: Shutterstock.com/Merlot Levert, ilustracija

BEOGRAD - Ulogom princa Alberta u čuvenom romantičnom baletu "Žizela", na muziku Adolfa Adama, u koreografiji Leonida Lavrovskog, koji će biti izveden 22. maja (19,30) na Velikoj sceni, prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Jovica Begojev proslaviće 20 godina umetničkog rada,

"Odlučio sam da jubilej obeležim ovom ulogom zato što je kompletna u svakom smislu - tehnički, glumački i emocionalno. Upravom zbog tih karakteristika, smatram je i jednom od najtežih rola u klasičnom baletu. Od igrača zahteva veliku posvećenost i mukotrpan rad, jer su Albertove emocije, sve vreme, od početka do kraja predstave, prožete širokim dijapazonom stanja koja uključuju strast, sreću, laž, stid, mržnju i tugu. Za razliku od nekih drugih izvođačkih umetnosti, baletskim igračima je mnogo teže preneti emotivno stanje svog duha na publiku, zato što smo oslonjeni isključivo na pokret. Ali, u tome i jeste draž ovog posla. Veoma volim ovakve komopleksne i zahtevne uloge, kao što je princ Albert, jer se kroz priču menjaju različita osećanja", ističe Begojev i napominje da se iskreno raduje što će mu direktan partner, u naslovnoj ulozi, biti Teodora Spasić, koja će prvi put nastupiti kao Žizela.

"Izuzetno sam srećan zbog toga, jer je ovo predstava u kojoj sam scenu često delio sa raznim koleginicama. Teodora je šesta partnerka u ulozi Žizele", kaže Begojev koji je tokom dosadašnje karijere s velikim uspehom tumačio mnogobrojne prve uloge u klasičnom, neoklasičnom i savremenom repertoaru.

"Prethodne dve decenije proveo sam, zaista, u divnom okruženju, radeći sa svetski priznatim koreografima, igračima i repetitorima. Svoju drugu kuću ? Narodno pozorište i sve koleginice i kolege, uvek sam duboko poštovao i cenio, kao i oni mene, nadam se. Smatram da sam zajedno sa svima njima bar malo doprineo u smislu očuvanja i negovanja naše kulture. Takođe, nadam se da sam bio dovoljno dobar primer mladim kolegama koji sada stasavaju u profesionalne igrače i dao im želju i motiv da nastave i ostanu na svom umetničkom putu", poručuje Jovica Begojev koji na matičnoj sceni osvaja ljubitelje baletske umetnosti i drugim velikim ulogama među kojima su, osim princa Alberta, i Krcko Oraščić ("Krcko Oraščić"), Bazil ("Don Kihot"), princ Dezire ("Uspavana lepotica"), Šarl IX ("Kraljica Margo"), princ Zigfrid ("Labudovo jezero")?

"Žizela" predstavlja istinski biser "belog baleta", ali i svojevrsni fenomen jer se na scenama širom sveta igra od 1841. godine kada je premijerno izvedena u pariskoj Operi.

Ovaj balet je jedan od najdugovečnijih na našoj sceni jer se u Beogradu izvodi od 1926. godine, kada je prvi put bio postavljen u koreografiji Aleksandra Fortunata.