28. jul 2023 21:14

Otvorena izložba "Hromo – Eho" u Galeriji "Singidunum"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Hromo – Eho" u Galeriji "Singidunum"

Foto: PROMO

BEOGRAD – Izložba „Hromo – Eho“ autora Aleksandra Radivojevića otvorena je večeras u beogradskoj Galeriji „Singidunum“ i trajaće do 9. avgusta.

Kako je zapisao kustos izložbe Nikola Šuica, razdoblje globalnih koncentričnih haosa donelo je upadljivu oslobođenost odgovornosti, učestvuje se u prostorima bačenosti na front epidemijske ravnodušnosti, misleći na nedavnu pandemiju korona virusa (2020-2022).

„Takva digitalno potkrepljena i ofanzivna energija izvršene i decenijama pristigle poplave određuje simbole, koji su deo magnetizma modernosti, a na njima se zasniva sloboda slikarskog postojanja kao jezika koji sprovodi Aleksandar Radivojević“, stoji u tekstu izložbe Nikole Šuice.

U analizi stvaralaštva umetnika, zapisano je da, krenuvši od površine u ranijim slikarskim delima, taj tematski programski pravac i Radivojević istrajno taloži od ranijih predstava omotača i ljuske, kore i biranja ljudskih figura i njihovih tragova, što je tek puko mehaničko polazište podražavanja.

Autor teksta je izdvojio nekoliko slika - prelamajuće svetlosti kroz slikarsku paletu u delima - „Pesak života“, „Oblak cvetova“ ili „Turjanska šuma“ nisu gubitak osećaja bezvremenosti, a u slici „Crvena kiša“, ona je „ispunjavajuća, neohodno anarhična umetnička objava ka nasleđu, ličnim afektima, klimatskoj pometnji i ideološkim nametima“.

„Formacija umetnosti dela „Hromo-Eho“ integriše takvo iskustvo i postaje poentirano zamišljanje samog osmatranja, a stvaranje, slikanje prenosi u daljine iznad lokacija planine Radan, gde među silama prirode nastaju vrline nadmašivanja napetosti i burnih reakcije na nestalnost istinitosti“, zaključio je Nikola Šuica.

Aleksandar Radivojević - Šumar (40) je rođen u Leskovcu, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu na odseku za slikarstvo, dok je postdiplomske studije upisao 2006. godine u istoj ustanovi.

Dobitnik je više prestižnih nagrada kao što su - Otkupna nagrada "Metro Cash & Carry“ u Beogradu (2004), Treća nagrada na 28. Međunarodnoj izložbi crteža "Beograd 2006", Nagrada za najbolju sliku na Majskom salonu u Leskovcu (2011).

Radivojević je imao razne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu.

Živi i radi u opštini Bojnik, u okolini Leskovca i planine Radan, a dugogodišnji je profesor likovnih umetnosti.