14. avgust 2023 22:02

Otvorena izložba "Akvarel i tri tačke" u Galeriji Singidunum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Akvarel i tri tačke" u Galeriji Singidunum

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izložba “Akvarel i tri tačke” autora Dušana Đukarića, otvorena je večeras u Galeriji Singidunum u Beogradu.

Umetnik je jedan od najplodnijih i najznačajnijih srpskih akvarelista, a najnovijim radovima predstavlja se beogradskoj publici posle pet godina pauze.

Izložba je najavljena kao retka prilika da radovi Đukarića budu viđeni na jednom mestu u Beogradu, jer u poslednje vreme sve više izlaže u regionu i inostranstvu, osvaja važne strukovne nagrade na kolektivnim postavkama.

Izložba koja traje do 30. avgusta donosi autentične i karakteristične akvarele autora različitih formata, nastalih u poslednjih nekoliko godina na temu najlepših evropskih gradova: Beograd, Venecija, Prag, Pariz.

Kako je sam umetnik objasnio u svom osvrtu na izložbu, akvarel je umetnost strategije, unapred zamišljenog cilja, a umetnost nastaje onog trenutka kada zanat postane oruđe, sredstvo duha.

"Celo majstorstvo slikanja akvarela može se definisati u jednom, da kontrolišete slučajnost, da znate krajnji rezultat i tu nastaje ono najlepše u umetnosti, što ne možemo objasniti, to je tajna. Ako se tajna otkrije, sve je na površini, sve je dostupno. Tu vise nema magije da vas zavede, opčini. I čini mi se, da tu što se manje pitamo, više damo”, istakao je Dušan Đukarić koji živi i stvara u Beogradu.

Autor je studirao Akademiju umetnosti u Beogradu, član je ULUPUDS- a, sa statusom samostalnog umetnika.

Osim Srbije, Dušan Đukarić (53) je imao značajne samostalne i grupne izložbe u Švajcarskoj, Francuskoj, Kini, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Tajvanu, Rusiji, Austriji i dobitnik je više nagrada za akvarel.