30. novembar 2022 06:52

U Palati Srbija održana modna revija posvećena Jovanki Broz

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Palati Srbija održana modna revija posvećena Jovanki Broz

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Modna revija "Jovanka u boji”, inspirisana likom i delom Jovanke Broz, supruge doživotnog predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, sinoć je održana u Palati Srbija, kao deo manifestacije Beogradska nedelja mode.

Revija je prikazala odevne komade 25 odabranih dizajnera iz Srbije i drugih republika bivše Jugoslavije, koji su pored pristupa arhivi imali priliku da koriste materijale koje je Broz dobijala tokom putovanja sa Titom širom sveta.

Reviji je prisustvovala supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, koja je, prema rečima pokretača Belgrade Fashion Week-a Nenada Radujevića, među najzaslužnijima što se ovaj provorazdredni modni događaj održao u Palati Srbije.

Vučić se, pre početka revije, obratila okupljenima i istakla da je večerašnji događaj omaž ženi koja je plenila stilom.

"Jovanka Broz je imala neku vrstu vizuelne skromnosti iako su za nju haljine kreirali modni kreatori poput Pjera Kardena. Večerašnja revija posvećena je ženi koja je iz vojničke uniforme uskočila u balske haljine, ali i značaju meke moći i diplomatije kojom se predstavlja neka zemlja u svetu", rekla je Vučić.

Retrojugoslovenski šik na improvizovanoj pisti u Palati Srbije, između ostalih, oživele su prvakinja Narodnog pozorišta Nada Šargin, glumice Aleksandra Janković, Marija Bergman, Jelena Ćuruvija...

Šargin je rekla Tanjugu da se odlično oseća u haljini kreiranoj od originalnih materijala iz zaostavštine Jovanke Broz.

"Prija mi ova svila, u njoj se svako oseća elegantno. Udoban je ovaj jugoslovenski retro šik", rekla je Šargin.

Reviji je prisustvovala i Nada Budisavljević, sestra Jovanke Broz.

Revija je deo šireg projekta "Jovanka u boji", u okviru kog se prikazuje nasleđe koje je porodica Jovanke Broz dobila nakon njene smrti, a uključuje oko 3.000 artefakata - njene haljine, komplete, obuću, aksesoare, ali i skice, fotografije i druge predmete.

Planirano je da kolekcija sa ove revije bude prikazana i u ostalim centrima bivše Jugoslavije.