18. septembar 2023 22:23

Otvorena izložba "Beograd - zaštićena područja" u Galeriji "Singidunum"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Beograd - zaštićena područja" u Galeriji "Singidunum"

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izložba ''Beograd - zaštićena područja'' umetnice Kristine Vlaisavljević, u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, otvorena je večeras u Galeriji "Singidunum" u Beogradu.

Nova postavka je posvećena zaštićenim područjima Beograda sa naglaskom na primerke dendroflore.

U saradnji sa Kristinom Vlaisavljević, Zavod za zaštitu prirode Srbije u formi video radova donosi poetski prikaz etnoloških tumačenja svetskih i staroslovenskih predanja, kao i mitova o drveću.

Prvo zaštićeno prirodno dobro u Beogradu su četiri primerka himalajskog bora (Pinus excelsa) zaštićena kao spomenik prirode 1949. godine.

Među zaštićenim stablima prestonice važno mesto zauzima hrast lužnjak na Cvetnom trgu, koji predstavlja ostatak hrastovih šuma.

One su se nekad prostirale na današnjem potezu od Cvetnog trga do parka „Manjež“ i Slavije. Ovaj hrast je ujedno i najstarije zaštićeno stablo u gradu.

Kako je autorka zapisala u svom tekstu za izložbu, dinamika života i promena u gradskoj sredini dovode do diskonekcije od prirode, jer čovek zaboravlja da se malo zaustavi.

"Tako zanemarujemo jednu od suštinskih potreba ljudskog bića, da bude u komunikaciji i dodiru sa prirodom", istakla je ona.

Video radovi "Platan", "Tisa", "Ginko" i "Hrast" težište postavljaju na četiri odabrana stabla Beograda, kroz koja se evociraju uspomene na mitove i verovanja o drveću, utkana u prošlost predaka i time predstavljaju vrednosti nematerijalnog nasleđa.

"Priče iz prošlosti prenose znanje koje nam služi da osvestimo vrednost i stvorimo emotivni odnos sa prirodnim dobrima koja nas okružuju", naglasila je autorka izložbe.