17. oktobar 2023 19:05

Izložba „Etički izazovi novih tehnologija” otvorena na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba „Etički izazovi novih tehnologija” otvorena na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Foto: TANJUG/J. Savić, arhiva

BEOGRAD - Izložba multimedijalne umetničke instalacije „Etički izazovi novih tehnologija: CHatGPT i obrada prirodnih jezika“, otvorena je večeras na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Koncept izložbe je zasnovan na ideji da bi etičke i društvene vrednosti trebalo da budu utisnute u razvoj novih tehnologija od samog početka njihovog razvojnog procesa, navedeno je u tekstu najnovije postavke, koja će trajati puna dva meseca, do 17. decembra.

Publika može da se bliže upozna sa funkcionisanjem čet-botova i informiše se o društvenim i etičkim izazovima koje donose tehnologije u nastajanju, kao obrade prirodnog jezika.

Poslednjih godinu dana veliko interesovanje izaziva CHatGPT, jedan od najnaprednijih čet-botova, koji naprednu tehnologiju obrade prirodnih jezika koristi kao „gorivo“.

Kako bi usmeno ili pismeno razgovarali sa ljudima, potrebno je da savladaju naš jezik i način komunikacije.

CHatGPT može da razgovara na čak 95 svetskih jezika, i ne samo da komunicira, već i da piše kratke priče, poeziju, imejlove, seminarske radove.

Postoji i DALL-E, sposoban da generiše slike na osnovu tekstualnih instrukcija. Tako u „opasnosti“ nije samo pisana reč, već i pejzaž ili ljudski lik, koji više nisu oslikani potezima četkice, već - kodom.

Istraživači sa Filozofskog fakulteta osmislili su prateći program, koji će biti realizovan kroz niz tematskih radionica tokom oktobra, novembra i decembra.

Putem tribine o sadržaju multimedijalne instalacije i interakcije sa naprednim čet-botovima u Veštačkom ateljeu i Veštačkoj pisarnici, na prvom spratu Filozofskog fakulteta, posetioci će moći sami da procene na koji način najsavremeniji tehnološki alati CHatGPT i DALL-E, oblikuju kulturu našeg društva.

Cilj tih radionica je da se kroz bliže upoznavanje sa lokalnim kulturološkim kontekstom susreta tradicionalne i digitalno kreirane umetnosti, i otvorenu debatu o autentičnosti, društvenim vrednostima i očuvanju kulturnog nasleđa, podstakne razmišljanje o nekim univerzalnim temama i etičkim dilemama novog doba.

Instalacija je razvijena u okviru međunarodnog projekta “TechEthos” (Horizont 2020), čiji je cilj da Evropskoj uniji olakša put ka ulozi predvodnika u oblasti naprednih tehnologija, koje sa sobom donose nove etičke izazove i društvene posledice.

Centar za promociju nauke organizuje ovu izložbu u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Beogradu.