19. oktobar 2023 11:15

Izložba fotografija Anđelka Vasiljevića "Imagery of Jazz" otvara se 24. oktobra u Domu omladine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba fotografija Anđelka Vasiljevića "Imagery of Jazz" otvara se 24. oktobra u Domu omladine

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

BEOGRAD - Izložba fotografija Anđelka Vasiljevića pod nazivom "Imagery of Jazz" biće otvorena 24. oktobra u okviru programa Beogradskog džez festivala u Domu omladine Beograda, najavili su organizatori.

Na izložbi su prikazani portreti nekih od umetnika koji su tokom prethodnih godina nastupali na najstarijem srpskom džez festivalu: Enriko Rava, Čarls Lojs, Dajen Rivs, Stiven Bernstin, Imanuel Vilkins, Maria Šnajder, Kurt Eling, Luka Ignjatović i drugi.

Izložba će biće otvorena uoči uvodnog koncerta ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala – Stanković all stars, koji je zakazan za 19.00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Kao jedinstvena forma, koja od izvođača zahteva i teorijsko znanje i maštovitost pri improvizaciji, džez nalikuje nekom egzotičnom kontinentu koji pleni svačiju pažnju, ali nikad ne biva do kraja otkriven.

I baš kao što Beogradski džez festival publici decenijama otkriva najpoznatije pripadnike planetarnog džezerskog bratstva, tako i Anđelko Vasiljević svojim fotografijama s festivalskih koncerata svima nama šalje svojevrsne razglednice misterioznog i zavodljivog džezerskog kontinenta.

Stoga je veza između manifestacije međunarodnog ugleda i našeg nagrađivanog fotografa sasvim prirodna, baš kao i povezanost Vasiljevića sa džezom.

"Džez je muzika posebnog osećaja i doživljaja. Pun je inspiracije i ideja, tako da ne čudi što ima više pravaca kroz svoj istorijski razvoj. Beogradski džez festival, kao prepoznatljivi muzički simbol Beograda, mi je omogućio da i ja učestvujem u tom putovanju i da pokušam da ostavim fotografski trag tog fascinantnog doživljaja i zato sam mu vrlo zahvalan" rekao je Vasiljević.

Izložba će biti otvorena do kraja 2023. godine.