23. oktobar 2023 13:01

Maja Gojković i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske potpisale Memorandum o saradnji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske potpisale Memorandum o saradnji

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić danas je svečano otvorila 13. reprezentativni nastup Republike Srpske, čiji je moto "Sva slova pevaju pesnike", po stihovima Jovana Dučića, u čast 150. godina njegovog rođenja.

Na svečanom početku reprezentativnog nastupa RS na Sajmu knjiga, Stojičić i ministarka kulture Srbije Maja Gojković potpisale su Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U svom obraćanju brojnim zvanicama u upravnoj zgradi Beogradskog sajma, Stojičić je istakla da je "memorandum samo još jedan podstrek za buduća vremena, da saradnja bude još sadržajnija".

Stojičić je ocenila da je Sajam knjiga veoma važna književna manifestacija za region i svet, koja pruža priliku izdavačima, autorima, distributerima, univerzitetima i drugima da se okupe na jednom mestu i predstave svoju najnoviju produkciju.

"Sajam knjige je najlepši praznik i festival knjige, kroz koji čuvamo našu književnost i kulturu. Književnost je umetnost reči, a reč je osnovno sredstvo za oblikovan umetničke slike stvarnosti", ocenila je Stojičić.

Istakavši da "temelj srpske kultture i nacionalnog dentiteta čine srpski jezik i ćirlica", Stojičić je dodala da su u Srpskoj najznačajnije kulturne manifestacije posvećene piscima koji su svojim delom tkali temelj srpskog kulturnog identiteta, kao što su Ivo Andrić, Filip Višnjić, Petar Koćić, Branko Ćopić, Aleksa Šantić, Svetozar Ćorović i Dučić.

Prema njenim rečima, Dučić je "jedan od najvećih pesnika srpskog roda, koji nas je zadužio ne samo pisanom rečju i diplomatijom, nego i poklonima gradu Trebinju".

Gojković je poželela iskrenu dobrodošlicu Republici Srpskoj na 66. Sajmu knjiga i izrazila zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma, važnog dokumenta koji je "još jedna je potvrda čvrstih uzajamnih veza i odlične saradnje, kako uopšte, tako i u oblasti kulture".

"Umetnost i kultura oduvek su prostori koji povezuju i spajaju pojedince, narode, države, društva. Srbiju i Srpsku dodatno vezuju zajednička istorija i istovetno kolektivno sećanje, što je uslovilo da granice između naših kulturnih prostora ne postoje odnosno da je on zapravo jedan i jedinstven", istakla je Gojković.

Izrazivši uverenje da će Memorandum doprineti daljem razvijanju i produbljivanju međusobnih veza, Gojković je dodala da će njime ozvaničiti zajedničke napore ka intenziviranju kulturne razmene i podstaći uspostavljanje direktnih kontakata između ustanova kulture u književnom stvaralaštvu, kulturnom nasleđu, bibliotekarstvu, vizuelnoj i primenjenoj umetnosti, filmu i drugome.

Gojković je podsetila na zajedničke projekte, kao što su revitalizacija rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima, donošenje identičnog Zakona o upotrebi srpskog jezika i zaštiti ćiriličkog pisma, programi koje Trebinje ostvaruje u Čačku, Prvoj prestonici kulture Srbije, manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ i „Dani Srbije u Srpskoj“.

"Duboko sam uverena da će budući zajednički projekti, proizišli iz potpisanog Memoranduma, svojom zanimljivošću i kreativnošću dati kvalitet više našoj saradnji i jedinstvu. Ovo je naročito važno ako imamo u vidu izazove sa kojima se trenutno suočavamo u regionu i na globalnom planu", rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, upravo zato je jačanje odnosa Srbije i Srpske "na svim poljima i na svim nivoima od suštinskog interesa našeg naroda".

Gojković je istakla vredan doprinos sajamskoj ponudi kvalitetnim i sadržajnim izlaganjima godinama unazad daje štand Srpske, i podsetila je na reči nobelovca Ive Andrića "da ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život“.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je istakao tradicionalno odličnu posećenost štanda RS, koju su shvatili kao podstrek da sveke godine budu kreativni i organizovani, svesni da se na Sajmu knjiga predstavljaju beogradskoj i svetskoj javnosti.

Prema njegovim rečima, na štandu RS predstavljaju se nova izdanja univerziteta, savremene književnost, kao i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, i to je "nije samo izlog, nego i mesto okupljanja, razmene ideja i naučnih rasprava".

Dučić je odabran da bude moto nastupa RS na Sajmu knjiga, jer je njegovo "delo pripada svima, srpstvu sa obe strane Drine i svim ljubiteljima poezije u svetu", dodao je Cicović.