25. oktobar 2023 18:16

Solomonov čvor – motiv koji spaja majstore pustovanja Srbije i BiH

Izvor: TANJUG

podeli vest

Solomonov čvor – motiv koji spaja majstore pustovanja Srbije i BiH

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

SREMSKA MITROVICA - Više od 20 žena iz Srbije i Bosne i Hercegovine predstavilo je danas umeće izrade rukotvorina drevnom tehnikom pustovanja vune predstavnicima republičkih institucija i međunarodne zajednice.

Rukotvorine su predstavljene tokom Diplomatskog dana, upriličenog u sklopu prve kolonije pustovanja, koja se održava u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici.

Koloniju organizuju NALED i Etno mreža, u partnerstvu sa udruženjem Bosanske rukotvorine, kroz projekat "Zajedno za kulturni turizam - Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata", koji se sprovodi uz podršku Evropske unije.

Tokom kolonije, najviše su rađeni komadi sa motivima mozaika Carske palate, a najzastupljeniji je Solomonov čvor.

Potpredsednica Vlade, predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je događaj svojevrsni omaž narodnom stvaralaštvu, ali i snažan podsticaj osnaživanju i unapređenju ekonomskog položaja žena i to prevashodno u seoskim područijima.

"Dela vrednih ruku žena biće predstavljena posetiocima, a mnogi primeri ove radinosti imaće priliku da budu predstavljeni ne samo ovde već i mnogo šire, u Evropi i svetu. Tako širimo i predstavljamo bogatstvo, lepotu i raskoš narodne radinosti i našeg stvaralaštva", rekla je Gorkovićeva.

Ona je dodala da, iako smo skloni da shodno novim trendovima sve više budemo fascinirani tenološkim napretkom i digitalnim sadržajima, ne smemo nikada da zaboravimo na važnost očuvanja naših korena - kulturnog nasleđa koje je identitet jednog naroda i svake države.

"Očuvanje kulturnog nasleđa je jedan od prioriteta kulturne politike Republike Srbije. U tom cilju, uz izvanrednu saradnju sa Etno mrežom, Ministarstvo kulture od ove godine sprovodi i konkurs za podršku projektima iz oblasti zaštite i savremene interpretacije starih tradicionalnih zanata i njihove primene", rekla je Gojković i dodala da značaj Кolonije potvrđuje i podrška EU ovom projektu.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva navodi da je Evropa ključna destinacija kulturnog turizma i da će EU nastaviti da podržava i promoviše i kulturno nasleđe Srbije.

"Delimo istu istoriju, kulturu i, iskreno se nadam, zajedničku budućnost. EU je podržala očuvanje i rekonstrukciju brojnih objekata srpske kulturne baštine, a podržava i promoviše individualni doprinos očuvanju kulturnog nasleđa, slaveći napore pojedinaca da zaštite svoje kulturno nasleđe i identitet svojih zajednica i gradova", rekla je Hapačova.

Ona je navela da se to čini kroz nedavno ustanovljenu nagradu "Heroj nasleđa" i projekte poput ovog, koji zahvaljujući Programu prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovini podržava najmanje 60 zanatlija i majstora iz 18 opština u dve države, "a svi su heroji baštine za sebe".

Ukazala je na to da je ovim projektom cilj da se najmanje 60 zanatlija - žena i muškaraca - iz 18 opština u Srbiji i BiH uključe u aktivnosti, te da će korisnici projekta biti ne samo opštine već i druge lokalne institucije i organizacije.

Ambasador Kanade Džajlz Norman, nosilac NALED Strele za podršku ekonomskom osnaživanju žena i mladih kroz zaštitu kulturnog nasleđa naveo je da Kanadski fond podržava rad Etno mreže na ekonomskom osnaživanju i rodnoj ravnopravnosti kroz podršku zanatskim kolonijama i izložbi minijatura sa ciljem da kulturno nasleđe postane činilac lokalnog razvoja.

Predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je cilj ove kolonije takođe da se, stvaranjem zajedničkih rukotvorina grade novi mostovi saradnje.

Ona je navela da je kolonija okupila žene iz pograničnog područja obe zemlje, kako bi radile komade sa motivima našeg podnjeblja koji su nam zajednički i koji nas spajaju.

Jovanovićeva je zahvalila gradonačelnici Sremske Mitrovice Svetlani Milovanović i lokalnom udruženju "Zlatno runo Sirmijuma" na gostoprimstvu i podršci u organizaciji kolonije, ističući da je ovo prilika da se istakne ono što je zajedničko i najlepše za obe zemlje.

Projekat "Zajedno za kulturni turizam - Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata" finansiran je iz IPA II CBC programa između Srbije i BiH. IPA sredstva koja su dodeljena projektu iznose 273.875,01 evra od ukupne investicije od 322.205,89 evra.

Projekat je osmišljen kako bi unapredio kulturni turizam i podstakao socio-ekonomski rast u regionu, s fokusom na prikazivanju bogate kulturne baštine područja. Sprovode ga Nacionalni savez za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u Beogradu, u saradnji sa Bosanskim rukotvorinama UHD u Tuzli i organizacijom Etno mreža iz Beograda.