14. novembar 2023 19:32

Izložba "Oslikavanje hrama knjige" otvorena u Galeriji SANU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Oslikavanje hrama knjige" otvorena u Galeriji SANU

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Izložba "Oslikavanje hrama knjige" otvorena je večeras u Galeriji SANU povodom obeležavanja 50 godina od svečanog otvaranja prvog namenski građenog zdanja Narodne biblioteke Srbije na Vračarskom platou 6. aprila 1973. godine.

Autori postavke, u kojoj se našao izbor iz likovne zbirke NBS koja broji 250 umetnčkih dela, i dvojezično srpsko-engleskog kataloga, su Mirjana Simoski i Dušan Zlokolica iz Narodne biblioteke.

 

Na izložbi u Galeriji SANU koja će trajati do 14. decembra, likovna zbirka NBS prvi put se našla u javnosti posle 16 godina.

Povučena je 2007. zbog rekonstrukcije zgrade na Vračarskom platou, posle koje više nije mala svoj adekvatni prostor.

"Pola veka od izgradnje sadašnje zgrade, koju je projektovao arhitekta Ivo Kurtović, NBS je obeležila izložbom arhivske građe unutar naše kuće, koja je u toku. Sad želimo da prikažemo i našu likovnu zbirku, čije je formiranje počelo povodom 50. godišnjice stradanja NBS u Drugom svetskom ratu 6. aprila 1991. Ta dela su do rekonstrukcije 2007, sa izuzetkom perioda tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, bila na zidovma javnog prostora Bilioteke, ali su od 2007. izvan javnosti, iako su ih umetnici poklanjali pod uslovom da budu javnosti dostupna", kazao je Dušan Zlokolica u najavi izložbe u Galeriji SANU.

Presek izložbe "Oslikavanje hrama knjige" čine dela od 19. veka i "Žene u srpskom" Đure Jakšića do savremene umetnosti.

Kriterijumi za njihov izbor bili su da su radovi sa liste pokretnih kulturnih dobara koja je preuzeta iz Muzeja savremene umetnosti i da su najređe viđani u javnosti, poput slika koje se nalaze u kancelarijama upravnika i Uprave NBS.

To se pre svega odnosi na čuveni portret Vuka Stefanovića Karadžića, multimedijalni rad Miće Popovića, jedine slike koja je posle završetka rekonstrukcije 2011. vraćena na zidove NBS.