20. novembar 2023 14:19

Izložba "Slike u e-molu" Nikole Žigona biće otvorena do 3. decembra u Galeriji Štab

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Slike u e-molu" Nikole Žigona biće otvorena do 3. decembra u Galeriji Štab

Foto: TANJUG/GALERIJA ŠTAB/ DRAGAN MUJAN

BEOGRAD - U Galeriji Štab 17. novembra otvorena je izložba slikara Nikole Žigona pod nazivom - "Slike u e-molu", koju će posetioci moći da pogledaju sve do 3. decembra 2023. godine, saopštili su organizatori.

"Sunce moje", "Ljubavni napitak", "Praznik na jastuku", "Čudo ljubavi", "Halo ljubavi", "Srećna okolnost", "Rumeno putovanje", nazivi su Žigonovih slika, čiji je lajtmotiv očigledno, ljubav.

Sve slike su nastale tokom 2023. godine, a izložbu čini 15 velikih platna, na kojima se na prvi pogled uočava Žigonov potez i bogata paleta boja.

Slojevitost slika Nikole Žigona objedinjenih naslovom "Slike u e-molu" predstavljena je u svojevrsnom miksu gesta i boja u nekoliko planova prostora: formalno-slikarskog, psihološkog i fizičkog.

Iako je na slikama boja dominantna, umetnik se u isto vreme ne odriče ni forme, ni figure, ni gesta, tražeći balans svega u otelotvorenju psihofizičkog prisustva slikara u sopstvenom delu.

Posetiocima su se na otvaranju obratili umetnik, kao i kustoskinja Marta Vukotić Lazar, koja kaže da poenta stvaranja ovako velikih slika nije težnja ka nečemu grandioznom i pompeznom, već potreba umetnika da sebe jasno predstavi, sasvim intimno i ljudski.

Svoj likovni izraz, Žigon je pronašao nakon svog boravka u Parizu dvehiljadite gde se u potpunosti posvećuje slikarstvu.

Nakon čega su usledile dve izložbe u Parizu i jedna u Beogradu.

Zahvaljujući tim izložbama postaje ekskluzivni član prestižne Prom Galerije u Minhenu.

Njegove slike se nalaze u stalnoj postavci Wirth muzeja u Konzelsau, Baden Virtember, Nemačka.

Prisutan je u brojnim privatnim kolekcijama širom Evrope i Amerike.

Diplomirao je na odseku slikarstvo u klasi profesora Mome Antonića 1991.godine na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu.

Izložba će trajati do 3. decembra