11. decembar 2023 15:23

Izložba umetničkih dela Muzeja žrtava genocida od 14. decembra u Vojnom muzeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba umetničkih dela Muzeja žrtava genocida od 14. decembra u Vojnom muzeju

Foto: Shutterstock.com/ blurAZ, ilustracija

BEOGRAD - Muzej žrtava genocida saopštio je danas da će prirediti izložbu "Mostovi svetlosti - Izbor iz Zbirke umetničkih dela Muzeja žrtava genocidaʼʼ od 14. decembra do 17. januara 2024. godine u galeriji Vojnog muzeja.

Postavku izložbe, čiji je autor kustos Muzeja žrtava genocida Nikola Radosavljević, čini izbor od blizu stotinu umetničkih dela iz zbirke muzeja, koja će prvi put od njegovog osnivanja 1992. godine biti predstavljena javnosti, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, izložba će predstaviti neka od najznačajnijih ostvarenja Pjera Križanića, Milorada Ćirića, Piva Karamatijevića, Đorđa Andrejevića - Kuna, Majde Kurnikove, Branka Šotre, Franje Mraza, Lazara Vujaklije i Božidara Prodanovića.

Tu su i dela Miloša Bajića, Zdenke Kartusove, Vide Jocić, Miodraga Živkovića, Nandora Glida, Ismeta Mujezinovića, Ljiljane Bursać, Predraga Đakovića, Simonide Radonjić, Milene Maksimović-Kovačević, Daniele Fulgosi i drugih.

"Beležeći hronološku, tematsku i likovnu raznorodnost izložba otvara dijalog o vremenu i mestu borbe srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, kao i o fenomenu stradanja i pojma genocida u vizuelnim umetnostima", saopštio je Muzej žrtava genocida.

Realizovanje izložbe su omogućili Ministarstvo kulture, Ministarstvo odbrane i Fondacija Muzeja žrtava genocida, a prati je ilustrovana dvojezična srpsko-engleska monografska publikacija sa kustoskim tekstom i pratećom vizuelnom dokumentacijom.