16. decembar 2023 10:13

Kambodža pozdravlja plan muzeja Metropoliten da vrati ukradene antikvitete

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kambodža pozdravlja plan muzeja Metropoliten da vrati ukradene antikvitete

Foto: Metropolitan Museum of Art via AP/HONS

PNOM PEN - Kambodža je pozdravila najavu njujorškog muzeja Metropoliten da će vratiti više od 10 dela antičke umetnosti do kojih je došao preko čoveka optuženog da vodi veliku mrežu trgovine antikvitetima u jugoistočnoj Aziji.

Četrnaest kmerskih skulptura biće vraćeno Kambodži, dok će dve biti vraćene Tajlandu, saopštio je Metropoliten, iako nije data vremenska odrednica povratka antikviteta.

"Cenimo ovaj korak koji vodi u pravom smeru. Radujemo se povratku (antikviteta) i priznavanju istine o našem izgubljenom nacionalnom blagu, ukradenom iz Kambodže tokom rata i genocida", izjavio je ministar Kambodže za kulturu i lepe umetnosti.

Kambodža je tokom 1970-ih i 1980-ih bila u ratovima i pod brutalnom vlašću Crvenih kmera, što je stvorilo priliku za pljačku arheološkog blaga ove zemlje.

Oteti antikviteti povezani su s poznatim trgovcem umetničkim delima Dalasom Lačfordom, koji je 2019. godine optužen za organizovanje višegodišnje šeme prodaje ukradenih dela iz Kambodže na međunarodnom tržištu.

Druga ukradena dela iz jugoistočne Azije za koje se navodi da su bila povezana s Lačfodrom, repatrirana su prethodne decenije.

Lačford, koji je preminuo 2020. godine, poricao je optužbe, ali je istraga nastavljena.