12. februar 2024 11:12

Austrija: Manifestacijom "Sretenjski susreti" Srbi u Gracu počeli obeležavanje Dana državnosti Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Austrija: Manifestacijom "Sretenjski susreti" Srbi u Gracu počeli obeležavanje Dana državnosti Srbije

Foto: Prosvjeta Austrija

GRAC - Manifestacijom "Sretenjski susreti" u Gracu, u organizaciji Saveta Srba u Štajerskoj, Srbi iz Austrije počeli su obeležavanje Sretenja - Dana državnosti Srbije, saopštilo je Srpsko prosvetno-kulturno društvo Prosvjeta.

Programu održanom 10. februara prisustvovao je ambasador Srbije Marko Blagojević, šef predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović, predsednik SPKD Prosvjeta Austrija Marko Sarić i veliki broj uvaženih zvanica iz Graca i Beča, navodi se u saopštenju

Zamenik sekretara SPKD Prosvjeta Austrija i istoričar Dejan Segić održao je predavanje o početkaumoderne srpske države, odnosno donošenju Sretenjskog ustava i podizanju Prvog srpskog ustanka, saopštial je Prosvjeta.

Na manifestaciji je rad Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu predstavila Marija Đokić Petrović, koordinatorka Prosvjete za Štajersku, koja je govorila o aktivnostima Prosvjetine škole srpskog jezika, na osnivanje Prosvjetine biblioteke i borbi za status srpskog jezika u Austriji.

Đak Prosvjetine škole Strahinja Jović je recitovao pesmu "Domovina“ Dušana Vasiljeva, Jana Jović je čitala o životu Đorđa Petrovića Karađorđa, a Miloša Pavlovića je odrecitovao autorsku pesmu „Srbija“.

U programu su učestvovali i predstavnici lokalnih udruženja, između ostalih KUD-a Sveti Sava, KERB-a i Srbi za Srbe, sa kojima Prosvjetina škola srpskog jezika u Gracu neguje saradnju, navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, programu su prisustvovali Irina Karamarković, predsedavajuća u Savetodavnom veću za strance u Gracu i Robert Krtotzer, gradski savetnik za integracije u Gracu, koji su posebno pomogli u procesu formiranja Prosvjetine biblioteke.