13. mart 2024 20:43

Otvorena izložba Maje Dimitrijević "Zuze u Beogradu" u Galeriji Singidunum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba Maje Dimitrijević "Zuze u Beogradu" u Galeriji Singidunum

Foto: PROMO/Galerija Singidunum

BEOGRAD - Izložba "Zuze u Beogradu" Maje Dimitrijević otvorena je večeras u Galeriji "Singidunum" i trajaće nedelju dana, do 20. marta.

Izložba je rezulat autorkinog sećanja na Zuze, koje su joj kada je bila mala ličile na vile, a o čemu je često razgovarala sa dedom.

Upravo to dedino objašnjenje i dijaloška forma koju su imali na temu ko su Zuze i šta rade, Dimitrijević je zabeležila u zapisu o inspiraciji za izložbu.

"To su Zuze, Slovakinje“, kaže deda. „Šta one rade?“, pita mala Maja. "Čiste po kućama. Jako su pedantne", odgovara joj deda. "Ne znam šta znači 'Zuze', 'Slovakinje', 'pedantne', ali sigurno je nešto dobro čim liče na vile. Već ih volim!", uzviknula je ona.

Umetnica nastavlja konstatacijom da možda slika naivu, jer joj takav izraz pruža priliku da u raznolikost Beograda uvede "Zuze, dobre vile Slovakinje".

"Okitim ga umetničkim delima koje bih volela da ovaj grad ima, ponešto prekrijem pirotskim ćilimom što podseća na mirise Persije i ispričam priču, takvu kakva bi mi se kao maloj dopala. Iznad svega – igram se", navela je Dimitrijević koja je diplomirani inženjer arhitekture i dodala da format na kojem slika uporno raste i počinje da je ograničava samo veličina prostora i otvor kroz koji može sliku da iznese.

Autorka je na početku karijere osvojila Treću nagradu na likovnom konkursu "Piramide i treći milenijum" (1999) u organizaciji Ambasade Egipta u Beogradu. Samostalnu izložbu slika sa temom "Zuze" imala je 2015. godine u galeriji "Babka" u Kovačici, gde se nalazi poznata likovna kolonija naivnog slovačkog slikarstva.

Galerija "Babka" organizovala je grupnu putujuću izložbu naivne umetnosti 2016. godine u Domu Narodne skupštine u Beogradu, gde su bile i slike Maje Dimitrijević, a potom i u Beču, Skoplju i Milanu.

Dimitrijević je grupne izložbe imala u Beogradu - u galeriji "Tuluz Lotrek" (2019), Galeriji SKC - "Beograd, grad u kome stvaram" (ULUPUDS, 2023) i virtuelnu postavku Međunarodnog bijenala naivne umetnosti u Bugarskoj (2023) gde je njena slika "Srećna Nova godina" odabrana u finaliste za "Grand Prix Bienala".

Naredna kolektivna izložba na kojoj će učestvovati jeste "Rituals" od 12. do 26. aprila u "Pallazo Abriži" u Veneciji , gde se izlažu četiri slike iz umetničkog koncepta "Egonia".