8. maj 2024 09:12

Otvorena izložba ''Unknown Familiars'' u Beču, izloženo 80 dela srpskih umetnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba ''Unknown Familiars'' u Beču, izloženo 80 dela srpskih umetnika

Foto: Tanjug/video

BEČ - Povodom 200. godišnjice kompanije ''Wiener Städtische Versicherungsverein'' otvorena je izložba pod nazivom ''Nepoznati poznanici'' (Unknown Familiars) u prestižnom Leopold muzeju u Beču.

Na izložbi su predstavljeni delovi iz umetničkih kolekcija kompanija članica Vienna Insurance Group (VIG) i Wiener Städtische Versicherungsverein, među kojima i 80 dela srpskih umetnika.

Izložba "Unknown Familiars" biće otvorena do 06. oktobra ove godine.

Na otvaranju izložbe prisutne su pozdravili direktor Leopold muzeja Hans Peter Viplinger (Wipplinger), predsednik Izvršnog odbora ''Wiener Stadtische Wechselseitige'' Robert Lashofer (Lasshofer), kustosi izložbe Filipe Batka (Philippe) i Vanesa Joan Miler (Vanessa Muller).

Izložbi je prisustvovala članica izvršnog odbora ''Wiener Städtische osiguranja'' Svetlana Smiljanić

Nakon svečanog otvaranja direktor muzeja Viplinger rekao je za Tanjug da je ova izložba veoma važna, jer pod jednim krovom dolazi šest različitih kolekcija iz Vienna Insurance Group.

"I naslov je veoma važan, tako da postoji porodica u samom naslovu, iako se umetnici i ne poznaju. Dakle, mislim da je veoma važan kulturni i humanistički aspekt koji stoji iza izložbe. Na ovoj izložbi naći ćete radove od epohe, recimo 1890. do umetničke produkcije prošle godine'', rekao je on.

Viplinger je dodao da veoma veliki broj umetnika iz Srbije živi i boravi u Beču, i da se tako umetnici upoznaju.

"Radi o prenošenju ideje umetnika. Imamo različitu kulturnu pozadinu, različite tradicije, način na koji se nosimo sa modernizmom. Ali kroz komunikaciju, kroz ovaj događaj, mi se okupljamo, približavamo se i razumemo se“, rekao je direktor muzeja.

Smiljanić rekla je danas pre svečanog otvaranja za Tanjug da je velika čast da se dela iz jedne srpske umetničke kolekcije nalaze u Leopold muzeju.

"Izloženo je 80 radova od 15 umetnika, počev od predstavnika jugoslovenske avangarde koji su stvarali od pedesetih godina 20. veka, pa do predstavnika današnje srpske umetničke scene. Reč je o izuzetnim remek-delima, čiju su vrednost prepoznali bečki kustosi i ta dela uvrstili u svoju selekciju, poput radova Vladana Radovanovića, Raše Teodosijevića, Mire Brtke, Ane Bešlić i mnogih drugih", rekla je Smiljanić.

Ona je navela da je kolekcija Wiener Art kolekcija koju je kompanija Wiener Städtische osiguranje predano stvarala od 2011. godine.

"Ta kolekcija sadrži više od 600 radova, od više od 100 umetnika i svrha stvaranja te kolekcije je zapravo da pružimo podršku srpskoj umetničkoj produkciji sa jedne strane, a sa druge strane da ta dela učinimo dostupnim široj javnosti putem brojnih izložbenih aktivnosti koje podržava", rekla je ona.

Ona je naglasila da su da su bečki kustosi bili ti koji su napravili izbor ovih dela, zato što danas u Leopold muzeju nisu samo dela iz Wiener Art kolekcije, dakle iz Wiener Städtische osiguranja, nego dela iz četiri kompanije koje pripadaju Wiener Städtische grupama.

"Mi danas počinjamo obeležavanje 200. godina Wiener Städtische grupe i ovde su prisutna dela iz Austrije, iz Češke, iz Srbije i iz Letonije", naglasila je ona.

Kustos izložbe Filip Batka rekao je ranije danas za Tanjug da je ova izložba jako važna jer grupa Wiener Städtische Versicherungsverein obeležava 200. godina posotojanja.

"Glavni akcionar iskoristio je ovo kao priliku da prikaže sve kolekcije u okviru Vienna Insurance Group, a to je tačno šest kolekcija. Postoji na desetine umetničkih dela iz srpske kolekcije, koja je osnovana pre 10-15 godina i koja do sada okuplja čitav niz srpske umetnosti, fokusirajući se na 1960-e i 1970-e godine, na avangardu koja je konceptualno zasnovana na performansu, na fotografiji, a to ćete videti i na izložbi, jer smo uzeli u obzir najistaknutije ličnosti iz te kolekcije", naglasio je Batka.

On je dodao da od posetioca koji će od večeras imati prilike da vide izložbu očekuje da će se pozitivno iznenaditi.

"Nadamo se da ćemo baciti nekonvencionalno svetlo na kolekcije, ali i pokazati da se ove kolekcije prvi put susreću u kontekstu osiguravajuće grupe i da se takođe prikazuju zajedno i razvijaju sopstveni jezik kao izložba", rekao je on.

U Leopold muzeju su 2007. godine bili izloženi radovi češke VIG kompanije Kooperativa, a 2010. godine su prikazani i delovi kolekcija Wiener Städtische, Wiener Städtische Versicherungsverein i DONAU Versicherung, a sada su na ovoj izložbi izloženi izbori iz kolekcija srpske VIG kompanije Wiener Städtische osiguranje i letonske VIG kompanije BTA Baltic.

Postavka zauzima ceo sprat oko Donjeg atrijuma i obuhvata više od 200 dela različitih žanrova iz različitih perioda.

Zbirka Wiener Städtische Versicherung obuhvata dela Gustava Klimta i Oskara Kokoške, predstavnika svog vremena, koje Leopold muzej takođe čuva, i proteže se kroz 20. vek do nedavnih radova mlađih umetnika koji žive u Beču.

Kolekcija Wiener Städtische osiguranja, osvrće se pre svega na događaje jugoslovenske avangarde u drugoj polovini 20. veka, 80 izloženih radova iz srpske Wiener Art kolekcije savremene umetnosti čine slike, instalacije, fotografije, video radovi i skulpture - istinska remek dela domaće scene, koja nije zaostajala za svetskim trendovima, već je u pojedinim slučajevima išla ispred njih.

U pitanju su radovi 15 umetnika poput Vladana Radovanovića, novosadske grupe Dei Leči (Bora Vitorac, Dragan Pavlov), Radovanović Vladan, Paripović Neša, Popović Zoran, Brtka Mira, Damnjanovic Damnjan Radomir, Bešlić Ana, Prodanović Mileta, Bračić Nenad, Čubraković Milena, Dimitrijević Slobodan Braco, Zoran Naskovski, Dragoljub Raša Teodosijević, Vujačić Veljko.

Izložba ''Unknovn Familiars'' predstavlja značajne predstavnike subverzivne i konceptualne avangarde koja je još uvek manje poznata u Zapadnoj Evropi.

Podržana asocijativno osmišljenom izložbenom rutom, izložba je organizovana na kružni način i može se istraživati iz centralnog Donjeg atrijuma kroz svaku od četiri sale u jednakoj meri.

"Unknovn Familiars" uklanja neke od kamena temeljaca sa kojima smo se upoznali kada posmatramo umetnost u korist susreta sa novim, i stavlja ono što je istinski poznato, porodično, u nepoznatu perspektivu.

Zbirka Wiener Art kolekcije predstavlja umetnost koja odražava duh svog vremena kako u tradicionalnim tako i u proširenim medijima, okupljajući dela koja su po svojim karakteristikama ispred društvene, političke i umetničke prakse u vremenu svog nastanka.

VIG je vodeća osiguravajuća grupa u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE). Više od 50 osiguravajućih društava i penzionih fondova u 30 zemalja čine Grupu sa dugogodišnjom tradicijom, jakim brendovima i bliskim odnosima sa klijentima.

VIG ima oko 32.000 zaposlenih koji svakodnevno brinu o potrebama oko 28 miliona kupaca.

U okviru grupacije u Srbiji od 2003. godine posluje ''Wiener Städtische osiguranje''.