23. maj 2024 12:20

Plamena Halačeva otvorila konferenciju "Mikser razgovori" u Dorćol placu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plamena Halačeva otvorila konferenciju "Mikser razgovori" u Dorćol placu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Konferencija "Mikser razgovori" danas je počela predstavljanjem projekta "Next Gen Design" i uvodnim govorom zamenice šefa Delegacije Evropske unije Plamene Halačeve, u Dorćol placu.

Halačeve je održala govor "Dizajneri na čelu cirkularne tranzicije", u kome je istakla, između ostalog, da u savremenom društvu uloga dizajna može biti ključna, kao moćna snaga promene o odnosu na ono što jedemo, kako živimo i putujemo.

Napomenuvši da će zelene transformacije oblikovati budućnost društava, Halačeva je dodala da se ne priča dovoljno o važnosti cirkularnog načina proizvodnje, koji podrazumeva upotrebu recikliranih materijala i slično.

Predsednica organizacije Mikser Maja Lalić je predstavila projekat "Next Gen Design" za edukaciju mladih dizajnera i njihovo usmerenje ka održivim, humanim i zelenim rešenjima, konkretno, ka dizajnu za cirkularnu ekonomiju.

"Projekat sumira sve dosadašnje napore organizacije Mikser i brojnih saradnika, organizacija iz regiona da probudimo balkansku dizajnersku scenu, da je usmerimo promišljanju ka budućnosti, da inspiraciju crpe iz sopstvenog podneblja", rekla je Lalić.

U okviru prvog dana konferencije teme su kako se od ideja o zelenoj tranziciji prelazi na dela, uloga biljaka i mikroorganizama, ali i tradicionalnih zanata i veština na ovom putu, i kako odučavanje od zastarelih naučnih i tehnoloških principa može odvesti u nova saznanja ka boljem, zdravijem i pravednijem društvu.

Izlagači su Henrijet Val (Henriette Waal), dizajneka i istraživačica, suosnivačica i direktorka umetničkih istraživanja u Ateljeu Luma iz Francuske, kreativni direktor kompanije Donar iz Slovenije Matej Feguš, zatim Besim Nikšić, osnivač porodične radionice Rukotvorine, i izvršni direktor kompanije Zanat Orhan Nikšić iz Bosne i Hercegovine i drugi.

Kako je najavljeno, Mikser festival biće otvoren večeras (20:30) u Dorćol platcu nastupom inkluzivnog hora "Svi uglas“, pop muzičarke Zhiva i sastava Ljubičice.

Festival urbane kulture se održava u do 25. maja u Dorćol placu i prostoru "Miljenko Dereta", pod sloganom "Mikrotaktike“, uz razgovore sa stručnjacima iz brojnih profesionalnih oblasti koje utiču na oblikovanje svakodnevice, edukativne programe, radionice i muzički program.