26. jun 2024 20:24

Grčka otvorila izložbu antičkih artefakata u muzeju Akropolja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grčka otvorila izložbu antičkih artefakata u muzeju Akropolja

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

ATINA  – U Grčkoj je danas za javnost otvorena izložba sa više od 1.100 artefakata, od statua i stonih igara do dečjih igračaka, koji su pronađeni u drevnom atinskom naselju tokom iskopavanja u oblasti muzeja Akropolj.

Predmeti, iskopani u podnožju brda Akropolj na kojem se nalazi hram Partenon, restaurirani su i deo su prostora koji Grčka naziva "muzej ispod muzeja", a koja će posetiocima biti dostupna od 26. jula, prenosi Rojters.

Predmeti za svakodnevnu upotrebu, od posuda i lonaca za kuvanje do alata i igala za tkanje, svedočanstvo su svakodnevnog života stanovnika više od 4.500 godina, saopštilo je grčko ministarstvo kulture.

"Postavljena na južnim rubovima arheološkog nalazišta, izložba se harmonično uklapa u putovanje posetilaca, doprinoseći razumevanju svakodnevice", rekla je ministarka kulture Lina Mendoni.

Više od 1,5 miliona ljudi godišnje poseti muzej Akropolj koji se prostire na 14.000 kvadratnih metara.

Otprilike polovina friza visokog 160 metara iz hrama Partenona nalazi se u Britanskom muzeju.

Grčka je više puta pozivala Britanski muzej da trajno vrati skulpture stare 2.500 godina koje je britanski diplomata lord Elgin uklonio iz hrama 1806. godine, tokom perioda kada je Grčka bila pod turskom vlašću.