1. jul 2024 10:50

Afro festival održan u Muzeju afričke umetnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Afro festival održan u Muzeju afričke umetnosti

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu, prošlog vikenda je u bašti Muzeja afričke umetnosti u Beogradu održan Afro festival.

Tokom proteklog vikenda, nekoliko hiljada posetilaca uživalo je u bogatim programima koje su muzejski saradnici pripremili za ljubitelje i poštovaoce afričke kulture i umetnosti, a posebno u ponudi koju su predstavile afričke ambasade.

Ove godine učestvovala su diplomatska predstavništva Alžira, Angole, Brazila, Egipta, DR Konga, Libije, Maroka, Nigerije, Somalije i Tunisa, kao i konzulati Gabona, Jamajke i Namibije.

Veliko interesovanje publike privukli su posebno aranžirani štandovi na kojima su bili izloženi tradicionalni afrički predmeti, poput maski, tkanina, nakita, začina, ali i kulinarski specijaliteti koji su dočarali autentičan duh Afrike.

Festival je ponudio i bogat umetnički program, uključujući izložbu najuspešnijih radova sa likovnog konkursa Impresije o Africi i modnu reviju nigerijskih brendova koja je organizovana u saradnji sa Ambasadom Nigerije u Budimpešti i udruženjem nigerijskih dizajnera CEEWABA.

Posebno atraktivna bila je radionica vezivanja afričkih turbana, koja je privukla veliki broj posetilaca željnih da nauče ovu tradicionalnu tehniku.

Vrhunac ovogodišnjeg festivala bio je nastup domaćeg muzičara i kantautora Marka Luisa. Puna dva sata Marko je izvodio brojne autorske i druge kompozicije kojima je razgalio publiku i doveo atmosferu do usijanja, po već pretoplom, pravom afričkom popodnevu.

Drugog dana festivala održan je Durbar - centralni i najsvečajniji segment festivala, dan prijateljstva, muzike i plesa.

Specijalni gosti spektakularnog nastupa Marka Luisa bili su poznata muzičarka Maja Luis i multiinstrumentalista PetarZ, koji često nastupaju sa Markom, zajedno stvarajući od koncerta pravu energičnu fanki-disko-afro-balkansku žurku obojenu najrazličitijim ritmovima i melodijama.

Na zahtev oduševljene publike, Marko je izveo i nekoliko hitova na bis, a posebnu čar finala ovogodišnjeg festivalskog nastupa bio je trenutak kada se Marko Luis spustio sa bine i na travi, među brojnim posatiocima koji su u glas pevali sa njim, odsvirao poslednju numeru u pratnji svog sina Dime koji, sasvim sigurno, raste u izuzetnog perusionistu.