4. jul 2024 14:26

Predstavljene medalje Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u Etnografskom muzeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljene medalje Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u Etnografskom muzeju

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Medalje dizajnirane za Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima u Beogradu svečano su danas predstavljene na događaju "Zaplivaj u šarama Srbije“ u Etnografskom muzeju.

Na svečanosti je direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić simbolično uručio posebnu medalju sa logom muzeja izvršnom direktoru Evropskog prvenstva u vodenim sportovima Nemanji Svjetličiću, koji mu je uzvratio medaljom muške štafete 4x100.

U svom obraćanju pred zvanicama, Svjetličić je istakao da je njegov tim pokušao i uspeo da takmičenjem prezentuje Srbiju i Beograd na najbolji način, odnosno "da svi sportisti i učesnici ponesu samo najlepše utiske i uspomene".

Kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima, održanog u Beogradu od 10. do 23. juna, uz pomoć Etnografskog muzeja, Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i drugih izradio je medalje ukrašene tradicionalnim motivima.

Vrpca na kojoj stoji medalja prvi put je vezena srpskim tradicionalnim ornamentima.

Svjetličić je ocenio da su se kao organizatori prvenstva potrudili pa predstave ne samo sportsku, nego i sportsku i kulturnu istoriju Srbije, dodavši da je "spoj kulture, sporta i istorije ono što treba da prezentujemo svima, jer imamo sa čime".

Napomenuvši da su se potrudili da sa Evropskog prvenstva u vodenim sportovima "ne budu samo jedne od medalja, nego nešto o čemu će se pričati", Svjetličić je dodao da medalje imaju pet ornamenata - sremski, prizrenski, pirotski, užički i iz centralne Srbije.

Krstić je rekao da je prirodna saradanja Etnografskog muzeja sa Evropskim prvenstvom u vodenim sporotvima. "jer su kultura i sport nabolji promoteri zemlje", a spajanjem u medaljama tradicije plivanja i srpske ornamentike došli su do "rezultata koji šalje najlepšu poruku kako se može uključiti srpska tradicija".

Prema njegovim rečima, srpska ornamentika je jedan od temelja srpskog kulturnog nasleđa.