5. jul 2024 12:26

U Vršcu otvorena izložba "Fosili kao odrazi prošlosti" Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Vršcu otvorena izložba "Fosili kao odrazi prošlosti" Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

Foto: Shutterstock.com/Nenad Nedomacki

VRŠAC - U Gradskom muzeju Vršac otvorena je izložba Prirodnjačkog muzeja iz Beograda "Fosili kao odrazi prošlosti“, koja će trajati do 15. avgusta, saopštili su danas organizatori.

Izložba je "svojevrsno putovanje kroz vreme koje predstavlja preko 70 izloženih vrsta", a primerci su prikupljani sa lokaliteta u Republici Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Austriji, navedeno je u saopštenju.

"Od najstarijih puževa i školjki, iz eocenskih naslaga pre 38 miliona godina, do kljova i vilica mamuta koji su tokom ledenog doba gospodarili našim krajevima, pa sve do replika fosila poput 'Lusi', sabljozubog smilodona i južnoameričkog kopitara sa surlom", navedeno je u saopštenju.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić je ocenio da fosili "pružaju uvid u evoluciju života, klimatske promene i geološke događaje koji su oblikovali našu planetu".

"Svaki fosil je jedinstvena priča o vremenu i okruženju u kojem je nastao, kao i o biću koje je nekada tu živelo. Svaki eksponat je pažljivo odabran kako bi vam pružio najbolji uvid u bogatstvo paleontološkog nasleđa koje posedujemo", rekao je Spasić.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Srbije, a direktorka Gradskog muzeja Vršac Ivana Ranimirov je podsetila da su pre dve godine započeli zajednički projekat kako bi najbolje predstavili bogatu zbirku.

"Pošto se sve više praktikuje da se po muzejima izlažu mulaži, napomenuću da se na izložbi nalazi 80 posto originala o čemu govori i sam naziv izlozbe“, rekla je Biljana Mitrović, koautor izložbe sa Sanjom Alaburić i Brankom Radulovićem.