25. februar 2023 15:59

Jugoslav Pantelić o dobitnicima Beogradskog pobednika, producentu ruskog filma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jugoslav Pantelić o dobitnicima Beogradskog pobednika, producentu ruskog filma

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Umetnički direktor FEST-a i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je danas da je u takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja tog filmskog festivala 17 ostvarenja i da je žiri nagrade "Beogradski pobednik" za najbolji film i ulogu počeo da gleda filmove.

Ako bi mogao da odabere jedan film sa ovogodišnjeg FEST-a, Pantelić za Tanjug kaže da bi to bio marokanski "Prokleti ne plaču" koji se premijerno prikazuje i otvara takmičarski program, i imaće samo tri projekcije, a drugi je film "Preživljavanje dobrote" koji će obeležiti aktuelni Berlinski filmski festival.

 

Dobitnici počasne nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti su režiser Lordan Zafranović i producent Dobrivoje Tanasijević – Den Tana, kojima su nagrade dodeljene sinoć, a druga dva međunarodna pobednika stižu sutra u Beograd, glumci Barbara Sukova, muza Rajnera Vernera Fasbindera i Udo Kir, rekao je Pantelić za Tanjug.

Sukova i Kir na ovom FEST-u predstavljaju svoje nove filmove, Kir glumi u filmu "Moj komšija Adolf", a Sukova glumi Galu, ženu Salvadora Dalija u filmu "Dalilend", koji se prikazuju u okviru programa FEST klasik.

Dodao je da je Kir tražio da se prikaže film u kojem je ostvario prvu mušku ulogu, u kojem mu je partnerka bila Olivera Katarina "Znak đavola".

 

Odgovarajući na pitanje o pozdravnom govoru na otvaranju FEST-a, u kojem je poželeo dobrodošlicu svim ljudima koji u našem gradu pronašli utočište od rata, ispričao je jednu anetgdotu.

"U glavnom takmičarskom programu imamo 17 filmova, jedan je iz Ukrajine, jedan iz Rusije, a producenta ruskog filma smo našli u Beogradu", kazao je Pantelić.